Bijzondere Kerststal in Grote Kerk Beverwijk

Foto: Grote Kerk Beverwijk

Vanaf woensdag 20 december is in de Grote Kerk van Beverwijk de kerststal te zien van de Nederlandse beeldhouwer Gerard Héman.

Het is voor de tweede keer dat deze kerststal staat opgesteld in de Grote Kerk. Eerder was dat al in 2015 het geval. Net als toen zal ook nu week kunsthistoricus Hans Rombouts een korte lezing geven over de kerststallen van Héman en over een bijzonder boek dat recent verschenen is.

Deze lezing is op vrijdag 22 december om 16.30 uur (Na afloop zal er een borrel zijn).

Hieronder een korte biografie van Gerard Héman (Duisburg 1914 – Rotterdam 1992)
Héman woonde en werkte na een gedeeltelijk in het buitenland doorgebrachte jeugd ongeveer 60 jaar in Rotterdam. Na zijn Academietijd, nog tijdens de bezetting, begon zijn carrière als kunstenaar. In het begin daarvan kreeg hij een aantal grote opdrachten in steen en hout tijdens de wederopbouwperiode in Rotterdam (Robaver-gebouw, Groote Schouwburg, Gemeentebibliotheek, Stadstimmerhuis).

Later verschoof zijn belangstelling meer naar religieuze onderwerpen en naar een ander materiaal: keramiek. Zowel zijn religieuze belangstelling als zijn realistische, figuratieve werkwijze maakten dat hij in de tweede helft van de twintigste eeuw buiten de belangstelling van het culturele circuit raakte. Kunsthistoricus Hans Rombouts plaatst hem weer in het volle licht. 

Reacties

Cookieinstellingen