Fats Domino en Blue Monday ideale oppepper voor ‘depri-maandag’

Motregen, wind en grauwe luchten. Het is alsof zelfs de weergoden het hebben begrepen: het is Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall en veel van zijn collega’s de deprimerendste dag van het jaar.

Het is de dag waarop we ons collectief bewust worden van het feit dat nu al, zo kort na Nieuwjaar, onze goede voornemens zijn mislukt, vakanties nog ver weg zijn, de dagen nog kort en donker zijn, ons salaris nog niet is gestort en het, tot overmaat van ramp, ook nog maandag is. Wat moet je met zo’n dag? Ik zou zeggen: luister naar Fats Domino’s versie van Blue Monday en je wordt al een stuk vrolijker.

De eerste ‘Blue Monday’ zonder Fats Domino
Overigens is dit jaar de eerste keer ‘Blue Monday’ zonder Fats Domino. Drie maanden geleden, op 24 oktober 2017, overleed de Amerikaanse rock- en blueslegende op 89-jarige leeftijd in zijn woon- en geboorteplaats New Orleans.

Verwarring over datum van Blue Monday
Het zal je wellicht opvallen dat ‘Blue Monday’ dit jaar een beetje vroeg valt. In de regel is deze katerdag ‘gepland’ op de maandag van de laatste volle week van januari. Dat zou dit jaar dus 22 januari zijn, maar… als die dag ná 21 januari valt dan ‘viert’ men Blue Monday op de 3e maandag van januari. Dat heeft alles te maken met de uitbetaling van het salaris. In ieder geval tot voor de crisis was het zo dat de salarissen op de 21e van de maand werden uitbetaald. En met het salaris verdween vaak weer het katergevoel dat onlosmakelijk aan Blue Monday is verbonden. Om die reden is besloten om, als Blue Monday ná de 21e valt, die te verschuiven naar de maandag voorafgaand aan de salarisbetaling… dit jaar dus naar 15 januari.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen