Imkerschool in Beverwijk start basiscursus bijen houden

Foto:

Op 14 februari gaat bij Dierendorp in Heemskerk een nieuwe basiscursus bijenhouden van start. De cursus is een van de manieren waarmee wordt geprobeerd om de strijd aan te binden met de terugloop van het aantal imkers en daarmee ook de achteruitgang van de bijenstand.

Sinds enkele jaren is er in Beverwijk een echte Imkerschool actief. Mede daardoor zijn er sinds 2015  in de omgeving van Beverwijk en Heemskerk al tientallen imkers “ afgenomen.

De interesse voor het ambacht nam sinds de jaren 60 van de vorige eeuw snel af en het houden van bijen werd een zeldzame hobby, met een wat stoffig imago, dat door wat zonderlinge kluizenaars werd uitgeoefend. Echter, de aandacht voor een gezonde leefomgeving en een duurzame wereld heeft dit authentieke en sympathieke ambacht recent weer nieuw leven ingeblazen.

Imkervak wordt ‘hip’
Mede dankzij de Imkerschool is ook boven het Noordzeekanaal inmiddels een nieuwe generatie van moderne jonge mensen opgestaan die geleidelijk het stokje overneemt.  Het imkervak lijkt inmiddels zelfs helemaal ‘hip’ te worden en de nieuwe generatie imkers duikt vaak om heel andere reden ‘in de bijenkast’. De productie van honing is voor veel nieuwe imkers weliswaar leuk, maar veel vaker staat de beleving van de imkerhobby, het delen van ervaringen en bewustwording van de eigen omgeving centraal. Ook neemt de toepassingen van nieuwe bijenproducten zoals propolis, stuifmeel en zelfs bijengif sterk toe. Minder imkers en minder kasten per imker
Ondanks die ‘nieuwe imkers’ neemt het aantal imkers in Europa nog steeds sterk af. Dit komt enerzijds door de vergrijzing onder imkers. Die vergrijzing is de laatste jaren zo groot, dat dit nauwelijks kan worden opgevangen door nieuwe instroom via bijencursussen.

Een tweede probleem is dat het aantal bijenvolken per imker zeer sterk daalt. Terwijl een traditionele imker vroeger vaak tientallen bijenkasten in het veld had staan, heeft de hippe ‘urban beekeeper’ vaak net genoeg tijd en ruimte voor enkele bijenkasten naast een drukke baan. Om de bijenstand op peil te houden zijn dus meer imkers nodig dan ooit!

Duizelingwekkende cijfers
Iedere imker en iedere bij is reuze belangrijk voor de gezondheid en biodiversiteit van onze omgeving. Wist je dat 1 haalbij per vlucht 200 tot 300 (!) bloemen bezoekt, en dat 1 bijenkast zo op een zonnige voorjaarsdag tot wel 4 miljoen bloemen bestuift? En als je morgenochtend die boterham met (echte streek)honing smeert, besef dan dat voor 1 kg honing maar liefst 3 kg nectar moet worden verzameld, en dat hiervoor 100.000 vluchten nodig zijn. Voor jouw potje honing moeten dus 150.000.000 (150 miljoen!) bloemen worden bezocht! Wil je ook jouw steentje bijdragen aan biodiversiteit, jouw kennis vergroten, of er gewoon een gezellige nieuwe hobby bij hebben? Op 14 februari gaat bij Dierendorp in Heemskerk de nieuwe basiscursus bijenhouden van start. Er zijn nog slechts 4 plekken vrij, dus je moet er wel snel bij zijn. Inschrijven kan via de website: www.Imkerschool.nl of bij Marco van Hees, telefoon 06-52346380

Reacties

Cookieinstellingen