Giri net niet! Magnus Carlsen verstoort Nederlands feestje Tata Steel Chess Tournament

Foto: Wim Meijer Fotografie

Na een zinderende tweede week van de Tata Steel Masters, met op de laatste dag nog drie kanshebbers op de eindoverwinning, is de Noor Magnus Carlsen er in geslaagd om het prestigieuze schaaktoernooi in Wijk aan Zee, nu al voor de zesde keer, op zijn naam te schrijven.

Het toernooi kende zondag 28 januari een zowel superspannende als unieke ontknoping. Hoofdrolspelers: Magnus Carlsen en de Nederlander Anish Giri, die beide met 8,5 punt uit 12 partijen het deelnemersveld aanvoerden.

Karpov en Polgar
Nadat om 12.00 uur de legendarische oud-wereldkampioen Anatoli Karpov samen met de sterkste vrouwelijke schaker ooit, de Hongaarse Judit Polgar, samen op de gong sloegen als startsignaal voor de laatste speelronde was het aan Carlsen en Giri om hun favorietenrol waar te maken.

Anatoli Karpov en Judit Polgar slaan de gong voor de laatste speelronde (foto: Wim Meijer Fotografie)

Beide moesten in hun partij genoegen nemen met remise, waardoor ze beide op 9 punten eindigden en dit jaar voor de eerste keer in de 80-jarige geschiedenis van het Hoogovens-Corus-Tata Steel Schaaktoernooi een tie-break de beslissing moest brengen.

Magnus Carlsen gedurende zijn partij tegen Sergey Karjakin (foto: Wim Meijer Fotografgie)

Meerdere winnaars
In het verleden kwam het regelmatig voor dat er meerdere winnaars waren, in 1989 zelfs vier! Op verzoek van de schakers, en die van Carlsen in het bijzonder, voerde de organisatie echter vorig jaar in dat een tie-break voortaan een beslissende tie-break gespeeld moest worden, zodat er altijd slechts één winnaar zou zijn.

Blitzschaak
De tie-break, die pas om 18.15 uur van start ging, bestond uit twee partijen blitzschaak (snelschaken) Hierbij heeft iedere speler per partij 5 minuten bedenktijd plus 3 seconden per zet. Het was uiteindelijk Carlsen die beide partijtjes won en daarmee de toernooiwinst voor zich opeiste.

Giri en Carlsen gedurende hun allesbeslissende tie-break (foto: Tata Steel)

Op papier was deze tie-break voor Giri al bij voorbaat een schier onmogelijke opdracht. Nog nooit verloor Carlsen een tie-break en is daarnaast is hij ook wereldkampioen snelschaken. Na afloop gaf Giri een treffende vergelijking: “Het is alsof je een hele marathon samen oploopt met Usain Bolt en vervolgens aan het eind moet sprinten voor de overwinning”.

Challengers en Toptienkamp
Bij de Tata Steel Challengers ging de overwinning naar Vidit Gujrathi uit India, die daarmee promotie verdiende naar de Tata Steel Masters 2019. Stefan Kuipers won de Toptienkamp en mag volgend jaar deelnemen aan de Tata Steel Challengers. Het Tata Steel Chess Tournament 2019 vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2019.

Vidit Gujrathi, winnaar van de Tata Steel Challengers, speelt een partijtje in de persruimte onder het toeziend oog van schaaklegende Anatoli Karpov.

Reacties