Aanleg nieuwe ‘nepduinen’ bij Wijk aan Zee bijna afgerond

Na twee maanden van zand verplaatsen komt volgende week een einde aan het ophogen van de duinen in het waterwingebied bij Wijk aan Zee.

(bron: NH Nieuws)

Dan stopt het bijna vertrouwd geworden beeld van vrachtwagens die met zand van de duinen van Zandvoort naar het infiltratiegebied bij Wijk aan Zee rijden. Een kwart van het drinkwater in onze provincie komt uit dit gebied.

PWN heeft in dit infiltratiegebied in samenwerking met het Hoogheemraadschap een nieuwe duinenrij aangelegd, die moet voorkomen dat bij een extreme storm zout zeewater in ons drinkwater terechtkomt. Uit metingen is gebleken dat dit systeem op een aantal plaatsen niet honderd procent veilig is.

Het zand waarmee de duinen zijn verhoogd, komt uit een depot in de duinen bij Zandvoort. Op die plek ontstaat een nieuw natuurgebied. De nieuwe duinen hebben niet primair het doel het gebied te beschermen.

Gratis
“Je kunt spreken van nepduinen”, zegt boswachter Ronald Slingerland van PWN. “Dat tegenhouden doet een tweede duinenrij. Doordat het niet wordt beplant, zal het nieuwe, kalkrijke zand door de wind verstuiven. Daardoor ontstaan weer nieuwe duinen. Gratis en voor niets. Hoe mooi wil je het hebben?”

Reacties