De handen uit de mouwen voor wilde bij op Bijenwerkdag

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart organiseert Landschap Noord-Holland in samenwerking met Nederland Zoemt de Bijenwerkdag.

Door heel Nederland wordt er deze dagen met elkaar gewerkt om het leven van de wilde bij gemakkelijker te maken. En dat is hard nodig, want maar liefst de helft van alle 357 soorten wilde bijen in Nederland is bedreigd.

Dat is een ernstige situatie, want we moeten ons realiseren dat wilde bijen en andere insecten verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van 80% van de planten, struiken en bomen. Je kunt dus zonder overdrijven stellen dat ze onmisbaar zijn.

42 werkplekken
In Noord-Holland zijn er op 9 en 10 maart in totaal 42 werkplekkenwaar men aan de slag gaat om het aantal nestgelegenheden te vergroten door er bijenhotels te bouwen, open zandplekken te creëren en steilwandjes aan te leggen. In Aartswoud wordt een wilde bijentuin aangelegd, in Amstelveen komt een insectenparadijs, in Egmond-Binnen worden maatregelen getroffen in de beroemde Vlindertuin bij Abdij van Egmond en in Muiderberg wordt een speciale Muiderberg Zoemt werkdag georganiseerd. En ook verschillende scoutinggroepen steken deze dagen de handen uit de mouwen voor de wilde bij.

Voorbehoud planten struiken en bomen
Nu de winter nog zo laat heeft toegeslagen, is het nog niet helemaal zeker of het planten van struiken en bomen door kan gaan. Door de vorst is de grond nog bevroren en kunnen de planten door kwekers niet worden geleverd. Wil je precies weten wat de stand van zaken is kijk dan op de website Nederland Zoemt voor een update over de werkzaamheden.

Meedoen met de Bijenwerkdag
Wie mee wil werken aan de bijenwerkdag kan zich aanmelden op www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijenwerkdag

Klik HIER voor alle werkplekken in Noord-Holland. Wat is Nederland Zoemt?
Onder de naam ‘Nederland Zoemt’ slaan LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu de handen ineen met maar één gemeenschappelijk doel: de wilde bij moet zich hier thuis voelen.

Nederland Zoemt zet alles in het werk om de voedselvoorziening en de broedgelegenheden voor de wilde bijensoorten te verbeteren. Naast de Bijenwerkdag zijn er diverse activiteiten en programma’s ontwikkeld die bijdragen aan bescherming van de wilde bij zoals een onderwijsprogramma voor insectvriendelijk beheer, een groenbeheerprogramma voor gemeenten, een lesprogramma voor scholieren en ‘citizen science activiteiten’ met de Nationale Bijentelling op 21 en 22 april van dit jaar.

De Bijenwerkdag vindt plaats in samenwerking met NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen