SIG en Stichting Zorg & Welzijn openen Buurtwinkel de Schans

In de aanwezigheid van veel belangstellenden, waaronder medewerkers, vrijwilligers en cliënten van  SIG, medewerkers van Stichting Welzijn Beverwijk en andere betrokkenen en geïnteresseerden is vanmorgen, maandag 19 maart, de nieuwe Buurtwinkel de Schans geopend.

De openingshandeling, het doorknippen van het lint, werd verricht door Astrid de Graaf, cliënt van SIG en vertegenwoordiger van het dagbestedingsgedeelte. Bij het hanteren van de indrukwekkende schaar werd zij bijgestaan de kersverse receptioniste van de Buurtwinkel Elisabeth en wethouder Haydar Erol. Niets te koop maar veel te halen
Misschien doet het woord ‘winkel’ wat anders vermoeden. Bij een winkel denk je meestal aan het kopen van artikelen. In de Buurtwinkel ligt dat iets anders. Zoals Fieke Reitsma, projectleidster SIG Zorg & Welzijn het verwoordde: ‘Er is in deze winkel niets te koop, maar veel te halen’.

Samenwerking Zorg en Welzijn
Met Buurtwinkel de Schans willen SIG en SWB een gemakkelijk toegankelijke plek in de wijk creëren, met een aanbod dat wijkbewoners, vrijwilligers en cliënten van de SIG verbindt en sociaal actief en betrokken houdt. Door dat als zorg- en welzijnsorganisatie samen te doen, kan een breed en divers publiek worden bereikt, aldus de gedachte achter de samenwerking. De formule is op zich niet nieuw en heeft al bewezen succesvol te zijn. Zo organiseren SIG en SBW al samen de inloop-eettafel ‘Prins(es) aan Tafel’ in wijkcentrum Prinsenhof in Beverwijk. En verder heeft SIG in Haarlem samen met verschillende lokale welzijnsorganisaties wijkprojecten opgezet zoals een buurtwinkel op het Marsmanplein (Haarlem-Noord) en ‘Stamtafels’ (een laagdrempelige mogelijkheid voor mensen om elkaar de ontmoeten, gezelligheid te vinden en adviezen te krijgen)

Aanbod
Het aanbod in Buurtwinkel de Schans bestaat vooralsnog uit:

  • ‘Taal in de Wijk’, een project voor anderstaligen in de wijk
  • Een trainingscentrum voor jongeren met een beperking
  • Een ‘cleanteam’ voor de Breestraat (in samenwerking met de gemeente Beverwijk)
  • Themabijeenkomsten en ontmoetingsactiviteiten voor wijkbewoners.

Verder voeren cliënten van de dagbesteding onder professionele begeleiding van de SIG zinvolle werkzaamheden uit die bijdragen aan de sociale samenhang in de wijk. Het aanbod van de nieuwe buurtwinkel wordt ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Welzijn Beverwijk, die hier met diverse eigen activeringsprogramma’s bij aansluit.

Verder invulling aanbod in loop van 2018
Vrijwilligers kunnen aan de slag als gastvrouw/gastheer of baliemedewerker. In de loop van 2018 krijgt het aanbod van Buurtwinkel de Schans verdere invulling. Zo is er het plan om vanuit de buurtwinkel wijkbewoners te helpen bij klussen in en rond het huis.

Hij die niet lachen kan, moet geen winkel beginnen!
Dat het mes bij Buurtwinkel de Schans aan meerdere kant snijdt benadrukte Jan Kroft (directeur SIG) nog even in zijn openingswoordje. “De Buurtwinkel ‘verkoopt’ niet alleen diensten, maar biedt een markt van Welzijn en Geluk. Het gaat er om dat de Buurtwinkel alle cliënten, medewerkers, vrijwilligers en mensen uit de buurt vooral mooie momenten en plezier gaat bieden”. Daarbij haalde hij de eeuwenoude woorden aan van Confucius: “Hij die niet lachen kan, moet geen winkel beginnen”. Buurtwinkel de Schans is gevestigd in het voormalige pand van IJzerhandel Hergarden aan de Schans 2 in Beverwijk.  Over het aanbod van diensten en activiteiten door Buurtwinkel De Schans zal Beverwijk.Nieuws.nl regelmatig aankondigingen doen.

Uitgebreide fotoserie onder hoofdfoto boven aan dit artikel
Klik voor de complete fotoserie van de opening op de hoofdfoto bovenaan dit artikel. Met de pijlen die dan links en rechts van de foto zichtbaar worden kun je dan door de fotoserie heen scrollen en eventueel de foto’s downloaden. SIG inmiddels gevestigd op drie hoeken van het kruispunt.

Reacties