Doorbraak bij Tata Steel: fusie kost tot 2026 geen banen

Foto: NH Nieuws

De vakbonden, Centrale Ondernemingsraad en de directie van Tata Steel in IJmuiden hebben een akkoord bereikt over een werkgelegenheidspact tot 2026. Afgesproken is dat er geen gedwongen ontslagen vallen, zo bevestigen bronnen aan mediapartner NH Nieuws.

(bron: NH Nieuws)

Het nieuws hing al eventjes in de lucht: vorige week meldde NH Nieuws al dat er mondeling overeenstemming was bereikt over het pact. Belangrijkste gevolg daarvan is dat er geen banen verdwijnen als gevolg van de fusie met ThyssenKrupp. Ook behoudt Tata Steel zeggenschap over de eigen winst, laat bestuurder Aad in ’t Veld van FNV Metaal weten.

Hij is opgelucht door de doorbraak. “We waren bang dat we ‘leeggezogen’ zouden worden, maar dat gaat dus niet geburen. We blijven de baas over ons eigen geld”, licht hij toe. De angst dat de salarisadministratie en andere ondersteunende afdelingen van het bedrijf zouden worden ‘geoutsourced’ behoort daarmee tot het verleden, aldus In ’t Veld.

Groen licht
Het principeakkoord betekent nog niet dat alle bonden ook meteen akkoord gaan met de fusie. Eerst zal de centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland nog een advies moeten uitbrengen. FNV en CNV willen pas definitief groen licht geven als dat traject is afgerond. Ook moeten de leden van de bonden nog instemmen.

Kijk HIER voor de reportage van mediapartner NH en het interview met Aad in ’t Veld van FNV Metaal.