Volgende week grootschalige anti-terreuroefening in havengebieden

Foto: Wim Meijer Fotografie

Niet schrikken als je gedurende de volgende week in de omgeving van Amsterdam en IJmuiden opeens veel helikopters ziet, meerdere schoten hoort en veel actie ziet op het water.

(Bron: NH Nieuws)

De Koninklijke Marine voert van maandag tot en met donderdag samen met onder meer de kustwacht en de politie een grote anti-terreuroefening uit. De oefening met de naam Port Defender 2018 zal plaatsvinden in de havengebieden van Amsterdam en IJmuiden, op het Noordzeekanaal en op de open zee. Naast het oefenen van de eigen vaardigheden in het bestrijden van terrorisme is de oefening ook vooral bedoeld om de onderlinge samenwerking te trainen.

Passagiersschip gekaapt
Zowel op zee als in de havengebieden wordt een verhoogde terroristische dreiging gesimuleerd. Zo zal op dinsdag 10 april een gekaapt passagiersschip (MV Princess Seaways) worden ontzet door de Dienst Speciale Interventies (DSI). Daarbij zal gebruik gemaakt worden van helikopters en snelle vaartuigen. Ook wordt een einde gemaakt aan een gijzeling van een olieplatform in de haven. Daarnaast wordt er in de vierdaagse oefening ook nog een vijandige speedboot op het Noordzeekanaal onderschept en er vindt een oefening plaats waarbij gijzelaars uit gebouwen in Amsterdam worden bevrijd.

Helikopters, figuranten en oefenmunitie
Volgens de Koninklijke Marine wordt er alles aan gedaan om de geluidshinder voor omwonenden tijdens de oefeningen te beperken. Toch moeten mensen in de omgeving van de Visserhaven en de IJmondhaven in IJmuiden niet raar opkijken als ze opeens een keur aan helikopters, figuranten en oefenmunitie voorbij zien komen. In Amsterdam kan de overlast vooral bij de Amerikahaven en op het Marine Etablissement ervaren worden.

Reacties

Cookieinstellingen