Column van de Dag: Jan Hein de Jong, coach en counselor voor kinderen en jongeren, stelt zich voor

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag een nieuwe column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde. Vandaag de eerste column van Jan Hein de Jong, coach en counselor voor kinderen en jongeren.

Kinderen zijn net sponsen… (door: Jan Hein de Jong)

Kinderen worden wat ze meemaken. Als een spons zuigen zij zich vol met informatie. Wat ze zien, doen ze na. Eigenlijk is dat een heel slim overlevingsmechanisme want aanpassen betekent overleven. Ze leren dus voornamelijk door af te kijken…

(foto: [email protected])

Mijn naam is Jan Hein de Jong. Al 8 jaar heb ik een praktijk om kinderen, jongeren en hun ouders bij te staan als het niet goed gaat. En sinds 2,5 jaar is mijn praktijk gesitueerd in het prachtige en karaktervolle oude administratiegebouw van Duin en Bosch in Castricum. Een heerlijke plek aan de rand van het bos tegenover de mooie vijver.

Mijn cliënten zijn over het algemeen tussen de  4 en 24 jaar jong. Ze komen om zeer uiteenlopende redenen in mijn praktijk. De overeenkomst is dat ze het zelf, met hun ouders, niet zomaar kunnen oplossen. De “klachten” variëren sterk: gevolgen van scheiding, rouwverwerking, pestgedrag, leerproblemen, moeite met sociale vaardigheid, woedeaanvallen, autismespectrumstoornissen, depressie, omgang met hooggevoeligheid en studiekeuzestress. Bij jongvolwassenen zie ik steeds vaker klachten die erg lijken op burn-out. Zo heftig dat de wil om te leven wegvloeit. Naast kinderen komen er ook volwassenen die hulp kunnen gebruiken bij onder meer huwelijksproblemen, overgangsklachten en onverwerkt verdriet. Mijn oudste cliënt is 74. Mannelijke therapeuten en coaches zijn erg schaars. Ik ben blij dat ik een uitzondering maak. Mannenenergie is van groot belang bij zowel jongens als meisjes. Het geeft een heel andere benadering.

Het Oude Administratiegebouw in Castricum (foto: Jan Hein de Jong)

Aandachtig luisteren en dan terugkoppelen
Mijn kracht, zo vertellen tevreden bezoekers, zit in het aandachtig luisteren en dan terugkoppelen wat ik zie en hoor. Ik reik aan om ook eens anders naar de situatie te kijken. Ieder mens heeft een goede reden om te doen wat hij of zij doet. Maar hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van die redenen. Samen kijken we naar wat helpt en wat juist niet. Waar sta je nu? En waar wil je heen? Wanneer je gewenste toestand in beeld komt, kun je ook een route uitstippelen om daar te komen. Soms ben ik als een toneelknecht terwijl de cliënt op het podium staat. Ik schep de optimale omstandigheden om  kwaliteiten en talenten in beeld te krijgen. Soms ben ik advocaat van de duivel door vragen te stellen die normaliter worden vermeden. Mijn rol dient altijd om de cliënt zichzelf te laten helpen.

‘Je Helpt Jezelf’
Mijn praktijk heet ‘Je Helpt Jezelf’. En zo werkt het ook. Iedereen heeft alles aan boord om zaken te kunnen veranderen. En af en toe heb je daar hulp bij nodig. Mijn logo zijn de letters JHJ die staan voor de naam van mijn praktijk en tevens zijn het mijn initialen. In mijn praktijk zijn talloze middelen voor handen om aan het werk te gaan. En het bos in gaan voor een avontuur werkt ook uitstekend. En over die spons uit de titel: kinderen zijn erg beïnvloedbaar. Je voedt ze op met je eigen normen en waarden. En naar mate ze groeien, komen kinderen meer in contact met andere mensen en andere waarden. Kinderen zuigen alle voorbeelden op: ook de ongewenste. En je bent er niet altijd bij als ze voor een keuze staan. Het is dus erg belangrijk dat je ze al vroeg in staat leert te zijn om afwegingen te maken. Dat betekent ook dat ze “fouten” moeten maken. Vanuit veiligheid onderuit kunnen gaan is een goede methode naar zelfstandigheid. Dus niet altijd matrassen en stootkussens om je kind leggen om te voorkomen dat hij zich bezeert. Soms is het nuttiger is om klaar te staan met troost en een pleister. Van fouten leer je immers. Klakkeloos doen wat “men” zegt, maakt het lastiger om je eigen mening te vormen en je eigen methode te ontwikkelen. Als een kind zich teveel aanpast, dan kan de eigen(wijs)heid ondersneeuwen. Een gevolg kan faalangst zijn of lusteloosheid of woedeaanvallen. Hoe zorg je nu voor die zelfstandigheid? En hoe biedt je dan die ruimte om te leren? Ouders doen wat ze kunnen, en toch kan het dan voorkomen dat het niet lekker loopt. Ik kijk dan mee en help ouder en kind om het anders te doen, zodat een ander resultaat ontstaat.

Op mijn website staat veel meer informatie. En u bent uitgenodigd om contact op te nemen om te kijken wat ik voor u(w kind) kan betekenen.

Jan Hein de Jong (tel. 0655732655)

 

Reacties