Vierde expeditie Juttersgeluk morgen van start in IJmuiden

Foto: Juttersgeluk Velsen 2017

Morgen, woensdag 16 mei, gaat de vierde Expeditie Juttersgeluk van start in IJmuiden aan Zee. De daarop volgende dagen worden de stranden van Wijk aan Zee en Heemskerk onderhanden genomen.

In twee weken tijd zullen mensen voor wie een ‘gewone’ baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoonmaken. Meer dan 800 vrijwilligers zullen de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Afstand tot de arbeidsmarkt
Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving.

IJmuiden
Op 16 mei tussen 13.00 en 15.00 uur start de expeditie in de gemeente IJmuiden. In paviljoen Noordzee op het Kennemerstrand zal wethouder Floor Bal de deelnemers welkom heten. Aan het eind van de etappe om 14.30 uur zullen de vrijwilligers van de expeditie Juttersgeluk de knijpers, net als in een estafette, overdragen aan de schoolkinderen van de Beestenbende, die de schoonmaak die middag zullen voortzetten.

Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk
Op 17 mei tussen 10.00 en 12.00 uur komt de expeditie langs in de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. In paviljoen De Kust en Beachclub Oost 3 in Wijk aan Zee zal wethouder Marieke van Dijk de ‘jutters’ verwelkomen.

Programma
Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de wethouder ontvangt de deelnemers met koffie en taart en een persoonlijk welkomstwoord. Juttersgeluk legt uit hoe je plastic afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft.

Samenwerking
Doordat de zorg voor kwetsbare mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten is komen te liggen, werkt Stichting Juttersgeluk samen met KIMO Nederland en België. Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement; in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor we 24 stranden en 5 dijken schoon achter kunnen laten.

Peuken
We zullen we dit jaar speciale aandacht geven aan peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen we alle opgeraapte peuken in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu.

Reacties