Gedeputeerde Staten Noord-Holland kiest voor Golfbaanalternatief

Golfbaanalternatief ten koste van leefbaarheid bewoners Broekpolder?
Foto: Wim Meijer Fotografie

De Beverwijkse wethouders Brigitte van den Berg is teleurgesteld over het besluit van Gedeputeerde Staten om te kiezen voor het Golfbaanalternatief met betrekking tot de aan te leggen verbindingsweg tussen de A8 en de A9.

(bron: NH Nieuws / Gemeente Beverwijk)

“Ik ben zeer teleurgesteld over het besluit van GS. Voor mij staat de leefbaarheid in de Broekpolder voorop. Daarbij gaat het om diverse factoren zoals geluid, fijnstof en gezondheid. Ik wil graag op korte termijn met de bewoners van de Broekpolder in gesprek om hun reactie op het GS-besluit te peilen’, aldus de eerste reactie van de wethouders op het besluit van GS.

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland namen vandaag het besluit over de weg die in de toekomst de A8 met de A9 gaat verbinden. Uit de drie alternatieven werd gekozen voor het Golfbaanalternatief: een weg die zal lopen over de golfbaan van de Heemskerkse Golfclub.

(foto: NH Nieuws)

Plannen al jaren onder druk
De plannen voor een verbindingsweg staan al jaren onder druk vanuit zowel de Zaanstreek als de IJmondregio. Activisten spraken zich uit tegen de plannen, omdat deze “alleen maar negatieve effecten” zouden opleveren voor de regio’s, zoals meer verkeersdrukte en verslechtering van de luchtkwaliteit.

Eerder spraken ook de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest hun voorkeur uit voor het Heemskerkalternatief omdat het Golfbaanalternatief de leefbaarheid in de Broekpolder zou verslechteren.

En ook UNESCO voerde de druk op. De organisatie liet vorig jaar weten het advies te hebben gehad om de Stelling van Amsterdam van de Werelderfgoedlijst af te halen, wanneer een snelweg het gebied doorkruist.

Drie alternatieven
Uiteindelijk boog de provincie zich over drie alternatieven: het Golfbaanalternatief, het Nul-plusalternatief en het Heemskerkalternatief.
“Het Nul-plusalternatief draagt onvoldoende bij aan de doelstellingen van het project en is bovendien maatschappelijk onrendabel”, lieten GS weten. “In de afweging tussen het Golfbaanalternatief en het Heemskerkalternatief gaven de betere mogelijkheden om het Golfbaanalternatief in te passen in het landschap en de lagere kosten de doorslag. Het Golfbaanalternatief is 180 miljoen euro goedkoper dan het Heemskerkalternatief.”

Het besluit over het gekozen alternatief wordt begin juli ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten (PS). Na behandeling in PS wordt het besluit definitief. Dan wordt het project verder uitgewerkt.

Meer informatie vanuit de Provincie Noord-Holland over de verbindsingsweg A8-A9 is HIER te vinden.

Reacties