Tata Steel stapt in hyperloop

Foto: Tata Steel

Staalproducent Tata Steel en maritiem concern Royal IHC gaan investeren in de ontwikkeling van een Europese hyperloop, een technologie voor een razendsnel vervoerssysteem. De twee bedrijven gaan kennis delen met de start-up Hardt.

(bron: NH Nieuws / Tata Steel)

De hyperloop is oorspronkelijk een idee van Tesla-baas Elon Musk. Het plan is om capsules met behulp van magneten door bijna luchtledige buizen te laten zweven, waarbij snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur mogelijk zouden zijn. De twee bedrijven gaan kennis uitwisselen met de start-up Hardt, die de technologie voor dit razendsnelle vervoersysteem ontwikkelt.

Slimme constructie
Volgens Hans van den Berg, directeur van Tata Steel, past de ontwikkeling van de hyperloop naadloos in de technologie voor het maken van hoogwaardig sterk staal.  “Een groot gedeelte van de infrastructuur van de hyperloop is gemaakt van staal. Een van de grootste uitdagingen is om de hyperloop tube en rails zo efficiënt mogelijk te maken,” aldus van den Berg. “We hebben nu een techniek die het gewicht en de kosten halveert door een slimme constructie en een efficiëntere productie methode.”

Ontwerp voor capsules
Hardt is opgericht door studenten van de TU Delft die in 2017 een door Musk uitgeschreven wedstrijd wonnen met hun ontwerp voor capsules. De toezeggingen van Tata Steel en Royal IHC staan in een woensdag getekende intentieverklaring. Ook bouwbedrijf BAM heeft een handtekening onder de intentieverklaring gezet. Dat bouwbedrijf hielp Hardt vorig jaar al bij de totstandkoming van een testlocatie voor een hyperloop en wil nu intensiever samenwerken.

Over financiële details van hun investering doen de bedrijven geen uitspraken. Wel willen ze voor een langere periode bij het project betrokken zijn, zodat ze vooruit kunnen denken over innovatieve vormen van transport. De kennis die ze delen met Hardt heeft bijvoorbeeld betrekking op verstedelijking, ondergronds boren en staaltechnologie.

Reacties