Column van de dag: Bijzondere uitspraken

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe column op Nieuws.nl van de ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag het woord aan René Kuil, osteopaat met zijn eigen praktijk in het Oude Administratiegebouw, die zelfs na jarenlange ervaring soms verrast kan worden door bijzondere uitspraken van zijn cliënten. Beste lezers,

Ik behandel toch alweer een behoorlijke tijd mensen die bij mij over de vloer komen. Dan denk je dat je alles wel zo’n beetje gehoord en gezien hebt. Wel, ik vergiste mij daar afgelopen week dus behoorlijk in.

Er had een mevrouw gebeld. Zij vroeg of ik haar kon behandelen zodat de nek en schouderklachten zouden verdwijnen. Maar voornamelijk wilde ze dat ook haar duizeligheid minder kon worden of, nog liever, weg kon worden genomen. Gelukkig was een afspraak snel gemaakt, zodat ze een paar dagen later al bij mij in de praktijk op de Oude Parklaan kon zijn.

Met osteopathie hebben we verschillende mogelijkheden om dit te behandelen. Hierbij is het uiteraard belangrijk welke weefsels en structuren zijn aangedaan. Deze zijn vaak gelokaliseerd op de plek waar mensen pijn hebben. Met regelmaat is deze pijn echter ook een gevolg van verminderde bewegelijkheid elders in het lichaam. Deze ketens (of relatie tussen de verschillende lichaamsregio’s) moeten onderkend en behandeld worden zodat de klachten snel en ook langdurig opgelost worden.

Bij deze dame in kwestie was er veel spanning in de bovenbuik aanwezig. Dit geeft prikkeling welke via een paar specifieke zenuwbanen de bewegelijkheid van de nek aantasten. Hierdoor kan ook weer duizeligheid en hoofdpijn ontstaan.

Na de eerste behandeling stapte ze van de behandelbank af en zei: ‘Wat heerlijk, zeg. Ik heb een pepermunt gevoel in mijn nek!’. Tja, daar stond ik dan met een groot vraagteken boven mijn hoofd. Dat ze dit positief bedoelde was duidelijk, gezien het eerste deel van haar uitspraak. Wat zij met het tweede deel bedoelde wat mij volstrekt onduidelijk. Uiteindelijk bleek dat ze een fris gevoel in haar nek had, wat haar meer bewegelijkheid en ontspanning had gegeven.

Dus heeft deze osteopaat toch weer wat bijgeleerd over hoe mensen uitleggen wat voor pijn ze hebben of juist dat ze minder of geen klachten meer hebben.

Mocht deze column vragen bij je oproepen laat het mij dan weten via mijn email  [email protected] of kijk voor meer informatie op de website www.osteopathiepraktijk.nu

Reacties