‘Wijn en Kunst’ komen samen bij ‘Wijn en Druif’

Rien Doorn (l) en Pascal Weidijk (r)
Rien Doorn (l) en Pascal Weidijk (r)
Foto: Wim Meijer Fotografie

Afgelopen zaterdag, 2 juni, is in de nog nieuwe wijnhandel Wijn en Druif in de Beverwijkse Zeestraat een tentoonstelling geopend met tekeningen van de in Wijk aan Zee woonachtige kunstenaar (zelf noemt hij zich toch liever tekenaar) Rien Doorn.

De afgelopen jaren kon men al eerder op diverse plekken in de regio het werk van Rien Doorn  bewonderen. Zo nam hij deel aan de kunstenaarsweek Ezels en Kwasten en exposeerde hij in de bibliotheek in Heemskerk, in de Oude Keuken in Castricum en in de Kop van Waz.

Wijn en Kunst een gouden combinatie
Het is voor de eerste keer dat de tekenkunst van Rien Doorn te zien is in combinatie met iets wat in het algemeen niet gezien wordt als kunst, maar wat zeker een kunst is tot de ideale smaak te komen of de juiste smaken te onderscheiden. Ik heb het over wijn.De tekeningen van Rien en de wijn van Pascal, het blijkt het een gouden combinatie, niet alleen door de sfeervolle ruimte van Wijn en Druif, waarin de tekeningen prima tot hun recht komen zonder dominant aanwezig te zijn, maar wellicht ook door de liefde voor het vak dat er wordt bedreven.

Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet dat ’t niet klopt
Het werk van Rien Doorn dat nu bij Wijn en Druif te zien is, is een selectie van vrij kleine tekeningen. Die keuze heeft ook alles te maken met de beperkte ruimte, waar grote tekeningen minder goed tot hun recht zouden komen. Zoals eerder gezegd betreft het surrealistische tekeningen. Rien over zijn werk: “Als je er maar lang genoeg naar kijkt dan raak je erdoor geïntrigeerd, omdat je dan ziet dat er dingen gewoon niet kloppen. En dat vind ik leuk. Leuk om mensen met de tekeningen op het verkeerde been te zetten”.  Escher en Dali, maar dan toch weer anders
Het werk doet zowel denken aan Escher als aan Salvador Dali, wat dan ook de twee kunstenaars zijn waarvan Rien ook zelf zegt sterk door hen te zijn geïnspireerd. Net als bij het werk van Escher, waarbij figuren vaak geleidelijk overgaan in andere figuren, zie je dit ook terug in het werk van Rien.

Waar je bij Escher echter toch het sterke gevoel krijgt dat er veel rekenwerk en studie voorafgegaan moet zijn aan het tekenen, is dat bij Rien echter niet het geval. “Ik teken vanuit mijn hart, mijn pen doet wat het zelf wil, het leven is mijn bron. Ik begin met een klein idee, daarna ontwikkelt de tekening zichzelf. Ik heb nooit een doel of een eindproduct voor ogen en heel vaak ben ik zelf verrast door het resultaat”, aldus Rien, die overigens nooit kunst heeft gestudeerd of tekenlessen heeft gevolgd.Als voorbeeld toont hij ‘The Fake Magician’s Garden Party’, een pentekening waarbij een damesschoen met hoge hak het ‘kleine idee’ vormde waarmee het allemaal begon, en die resulteerde in een tekening waarop allerlei dieren herkenbaar zijn, terwijl de bovenkant uitmondt in een dambord dat… hoe kan het anders… ook weer niet klopt.

Expositie waar je de tijd voor moet nemen
Wat duidelijk mag zijn is, dat hoe kleinschalig de expositie van Rien Doorn in Wijn en Druif ook mag zijn, bezoekers er toch alle tijd voor kunnen nemen, want iedere tekening is op zichzelf weer een uitdaging om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.
Te zien tot…?
Het is nog niet helemaal duidelijk tot wanneer de expositie te zien is. Rien Doorn: “De expositie was zo’n spontaan idee van Pascal en mij, dat we eigenlijk niet eens een einddatum hebben afgesproken”

Voor wie de weg naar Wijn en Druif nog niet heeft weten te vinden: de wijnhandel van Pascal Weidijk is gevestigd aan de Zeestraat 16 in Beverwijk. Meer informatie op de website https://www.wijnendruif.nl/ en/of op de Facebookpagina Wijn en Druif

Voor meer informatie over tekenaar/kunstenaar Rien Doorn kijk op http://riendoorn.com/

Hieronder nog een serie foto’s van de opening van de expositie en de wijnproeverij

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen