Jong en oud geniet met volle teugen van zonovergoten 11e editie Letterenloop

Foto: Wim Meijer Fotografie

Afgelopen zondag, 3 juni, werd voor de 11e keer de Letterloop georganiseerd, een hardloop wedstrijd over vier verschillende afstanden: 10 kilometer (het hoofdnummer) en 5 kilometer, en Kidsruns over 1500 en 800 meter.

Het hoofdnummer, de 10 kilometer voert de deelnemers over een parcours van IJsbaan Haarlem  naar Bloemendaal, en vervolgens door wandelpark en openluchttheater Caprera naar het letterlijke hoogtepunt van de loop: de passage van ’t Kopje van Bloemendaal.

Met name deze laatstgenoemde ‘kuitenbijter’ zorgde voor een extra wedstrijdelement: een prijs voor de heer en de dame die als snelste ’t Kopje zou trotseren en zich dan een jaar lang ‘King en Queen van ’t Kopje’ zou mogen noemen.Record aantal deelnemers aangemoedigd door Marit Bouwmeester
Zowel voor de organisatie als voor de deelnemers was deze 11e editie van de Letterenloop eentje waar alleen maar mooie herinneringen aan kleven. Een recordaantal deelnemers, stralende zon, en en een bekende gast in de persoon van Europees-, Wereld- en Olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester, die al haar energie inzette om alle deelnemers een hart onder de riem te steken. Ze deed dit zo gemotiveerd dat het niet onwaarschijnlijk is dat ze een blauwe rechterhand heeft overgehouden aan de talloze ‘high fives’ die ze uitdeelde aan ongeveer alle deelnemers aan de 5 kilometer.Allemaal winnaars, maar sommigen net iets meer dan anderen
Hoewel gezegd kan worden dat deze dag alleen maar winnaars kende, was er toch extra eer voor de eerste drie finishers op elke afstand.

De tien kilometer, waarop ruim 800 deelnemers van start gingen, werd bij de heren gewonnen door Richard Douma in een eindtijd van 30 minuten en 54 seconden. De snelste dame was Jolijn Swager in 41 minuten en 53 seconden. Op vijf kilometer (bijna 300 deelnemers) kwam Zeb Beelen als eerste over de finish na 16 minuten en 22 seconden. Snelste dame op de vijf kilometer was Eva Cornet met een tijd van 19 minuten en 32 seconden.De Kidsrun over 1500 meter (226 deelnemers) werd bij de jongens gewonnen door Timo Oud in 5 minuten en 28 seconden. Bij de meisjes was het Fanny den Vijl die als eerste door het (finish)lint ging na 6 minuten en 6 seconden. Tenslotte bij de Dikkie Dikrun (138 deelnemertjes) waren het Lex Dammen (in 4 minuten en 20 seconden) en Esmee van der Meer (in 4 minuten en 29 seconden) die als eerste over de streep kwamen. En dan waren er natuurlijk nog de King en Queen van ’t Kopje. Die eer kwam uiteindelijk toe aan Daan Oppenhuis, die de iconische Bloemendaals ‘berg’ bedwong in 1 minuut en 13.25 seconden. Jolijn Swager bleek bij de dames de beste klimbenen te hebben en bereikte de top van ’t Kopje na 1 minuut en 49.24 seconden.Klik HIER voor de complete uitslag van alle afstonden.