Column van de Dag: Zin en zingeving

Foto: Hans Luijendijk

Een nieuwe column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag voor de tweede keer het woord aan mental coach Hans Luijendijk die het heeft over zin en zingeving, over het geven van positieve aandacht aan anderen met als ultiem voorbeeld: de wensenambulance!

Zin en zingeving (door: Hans Luijendijk MC)

Afgelopen zaterdag was ik uitgenodigd door de Landelijke Politie, brandweer en andere hulpdiensten om een bijdrage te leveren aan een sportief  event met als thema’s stressreductie en ptss behandeling.

Samen met behandelaar Willem de Boer van Reactivated en therapeute Nancy Piebinga hebben wij gedreven, betrokken mensen gesproken over de helaas veel voorkomende spanningen en de mogelijke aanvliegroutes om hierin verbetering te realiseren.Als je gedreven bent (zin) vanuit sterke waarden (zingeving) kun je veel bereiken én loop je tegelijkertijd verhoogd risico op structurele overschrijding van eigen grenzen. Dit kan allerlei klachten opleveren. Daarnaast kan stress ontstaan uit een eenmalig als extreem ervaren incident. In nauwe samenwerking slagen wij er vaak in om blijvende fysieke en mentale progressie te boeken en deze mensen, vaak met een nieuwe gebruiksaanwijzing voor hun dagelijks leven, te reactiveren. Mijn onderzoek als mental coach gaat vooral over dat laatste deel: het hier en nu, de slimme en passende toepassingen bij ieder individueel mens ontdekken waardoor iemand weer beter functioneert en zich beter voelt.Extra bijzonder aan deze dag was het goede doel dat hieraan gekoppeld was: de wensenambulance (zie foto)! Over zingeving gesproken. Als kersverse ambassadeur verspreid ik nu onder scholen dit bijzondere initiatief. Kijk direct op de website https://www.wensenambulance.nl/  , geef een wens door van iemand die ernstig ziek is of wordt donateur: je wordt er als mens beter van!

Tot slot: kleine gebaren hebben vaak een hefboomeffect wat betreft je goed voelen, zowel de ander als jezelf: hierbij nodig ik je uit om elke dag even écht positieve aandacht aan een ander te schenken en te ervaren wat dat met je doet. Veel plezier!!

Hartelijke groet,

Reacties