Column van de Dag: De bruidsvlucht

Foto: Evert-Jan Woudsma

Een nieuwe column van ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma voor Nieuws.nl, waarin hij vertelt over misschien wel de meest bewogen ervaring in een mierenleven: de bruidsvlucht

De bruidsvlucht
Elk jaar rond deze tijd, barsten de mierennesten open. Mieren met  ineens vleugels persen zich naar buiten. Gedreven door instinct. Nog nooit eerder hebben ze gevlogen en ineens hebben ze vleugels en moeten ze vliegen.

Eenmaal uit het nest zoeken ze het liefst een vertrekpunt dat hoog ligt. Dat kan al wat gras zijn maar evengoed de paal van uw schutting (klik HIER voor filmpje). Vanaf daar start hun eerste en tevens laatste vliegreis. Een reis met maar een doel. Op zoek naar een koningin en haar voorzien van sperma. En dat heeft ze ook wel nodig want zij gaat in haar eentje een nieuwe kolonie starten.

Het is een vlucht van overleven. Al meteen bij het verlaten van het nest loert het gevaar. De weg naar boven is keurig voorzien van een aantal spinnenwebben. En als je die voorbij bent en je vleugels wil spreiden moet je uitkijken voor de libellen. Soms wel tientallen libellen vliegen af en aan rondom een mierennest dat is gestart met de bruidsvlucht. En lukt het je om de libellen achter je te laten dan wachten daar nog iets hoger in de lucht de meeuwen (klik HIER voor filmpje). Gelukkig zijn zij iets minder wendbaar en de mieren met veel meer.

En als je dan uiteindelijk tot de hoogvliegers behoort mag je de koningin bevruchten. De mannetjes sterven na dit bijzondere ritueel. De koninginnen die het overleven starten een nieuwe kolonie. Een klein nadeeltje van het niet goed kunnen vliegen is dat ze nogal eens tegen ons aanvliegen, in je haar, je wijn of erger nog je biertje. Meestal duurt het niet lang zo’n bruidsvlucht en is dus die zogeheten ‘overlast’ weer snel voorbij. U heeft intussen wel live mee kunnen genieten van een prachtig fenomeen; de bruidsvlucht!

Foto’s: Evert-Jan Woudsma
Meer foto’s, aankondigingen en berichten zijn te vinden op de Facebookpagina van Evert-Jan.

Reacties