Plannen voor grote waterstoffabriek bij IJmuiden

Foto: Wim Meijer Fotografie

Tata Steel, de gemeente Amsterdam en een groot chemiebedrijf hebben plannen voor een grote waterstoffabriek op het terrein van Tata Steel in IJmuiden.

Het staalbedrijf heeft de waterstof nodig voor de productie van staal. Met de fabriek kan er maximaal 15.000 ton waterstof per jaar gemaakt worden. Dit maakt een CO2-besparing van 350.000 ton op jaarbasis mogelijk. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ruim 40.000 huishoudens.

Op dit moment stoot het bedrijf meer dan zes megaton CO2 uit, wat neerkomt op ongeveer 7% van de CO2-uitstoot in Nederland. Daarmee is Tata Steel de op één na grootste vervuiler van Nederland. Alleen de kolencentrales van RWE en Uniper stoten meer CO2 uit.

Meerdere technieken in strijd tegen CO2-uitstoot
Momenteel ontwikkelt het staalbedrijf meerdere technieken om deze uitstoot flink terug te brengen. Zo werd vorige maand bekend dat testen met de nieuwe HIsarna-installatie voor staalproductie zeer succesvol waren. Inzet van deze techniek zou op termijn de uitstoot al met 50% kunnen doen afnemen.

Door nu ook gebruik te gaan maken van waterstof zou opnieuw een reductie van 350.000 ton CO2-kunnen worden gerealiseerd, wat neerkomt op circa 6% (de totale jaarlijkse uitstoot van Tata Steel is op dit moment circa 6 megaton)

Niet voor 2023
De komende twee jaar wordt verder onderzocht of de plannen voor een waterstoffabriek technisch en financieel haalbaar zijn. En in 2021 wordt een definitief besluit genomen. Bouw van de fabriek zal dan nog twee jaar vergen, zodat daadwerkelijke ingebruikname niet voor 2023 realiseerbaar is.

Overheid
Overigens zal realisatie ook niet zonder de overheid kunnen. Het gaat om een flinke investering die de bedrijven niet alleen willen en kunnen dragen. De overheid of EU zullen financieel bij moeten dragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen