Column van de Dag: Paddenstoelen

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl vertelt ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma over paddenstoelen en waarom hij hoopt op een paar flinke natte echte Hollandse herfstdagen.

Paddenstoelen (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Meer dan 90% van de mensen antwoord tijdens mijn natuurbelevingswandelingen “een schimmel”.  De vraag die ik stel? Wat is een paddenstoel?

De beste vergelijking vind ik die met de appelboom. Zoals een appel staat tot de boom, staat de paddenstoel tot de schimmel. De paddenstoel is dus niets meer of minder dan het vruchtlichaam van een schimmel. Deze schimmel zien we nauwelijks tot nooit. Hooguit in de herfst aan de voet van een paddenstoel.

Gelukkig hadden we vrijwel direct na de hittegolf flink wat regen. Dat heeft er voor gezorgd dat er in die periode wel veel paddenstoelen te zien waren. Maar toen het weer eenmaal droog werd, verdwenen ook weer deze prachtige vruchtlichamen.In Nederland komen zo’n 3500 verschillende soorten paddenstoelen voor. Paddenstoelen komen tevoorschijn bij gunstige omstandigheden, vocht en warmte. Helaas laat de eerst genoemde dit jaar nogal op zich wachten. En dat betekent dat er niet heel veel schimmels de vruchtlichamen maken. Het is voor de paddenstoelenliefhebber dan ook hopen op flink wat regen.Maar toch als je goed zoekt kan je her en der nog wel wat vinden. Schimmels die dood hout opruimen lukt het nog om het aanwezige vocht te gebruiken en paddenstoelen te vormen.  Dus ja, ik hoop op een paar flinke natte echte Hollandse herfstdagen. En wie weet  pakken we het staartje van het paddenstoelen seizoen nog even mee!

Kijk voor meer informatie over natuurbelevenissen voor zowel jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

Reacties

Cookieinstellingen