Verhaal van de Dag: Flipper, een muzikaal Frans onderonsje

Foto: Wikipedia

De rubriek ‘Verhaal van de Dag’ neemt je vandaag 53 jaar mee terug in de tijd, naar 31 oktober 1965, toen de Nederlandse televisiekijkers voor de eerste keer kennis maakten met Flipper.

(Tekst: Wim Meijer)

Na jarenlang te hebben gekeken naar de levensreddende hond Lassie was daar opeens een soort ‘natte versie’ van dit dierenepos en de vorm van een superintelligente dolfijn.

‘Natte versie’ van Lassie
Achtentachtig afleveringen, verspreid over een periode van vijf jaar, zat de voltallige vaderlandse jeugd, inclusief ouders en grootouders aan de buis gekluisterd, kijkend hoe dat vrolijke visje het leven van Sandy en Bud aangenamer en veiliger maakte.

De beelden van Flipper staan ongetwijfeld iedereen nog redelijk vers op het netvlies, en dat geldt niet minder voor de muziek. Het ‘Dáár heb je Flipper flipper de flapper de flipper flipper de flapper wat een dolfijn’ is niet uit het collectief geheugen weg te krijgen.

Henry Vars
Dat het overigens niet altijd gemakkelijk is om een nieuw melodietje te bedenken blijkt wel uit deze vrolijke themasong. Dacht bijna iedereen in 1964 dat de melodie aan het brein was ontsproten van de Amerikaans-Poolse componist Henry Vars, de Fransen waren en zijn daar nog niet zo zeker van.

Charles Trenet
Volgens hen heeft Henry Vars zich net iets te veel laten inspireren door Charles Trenet, die al in 1941 het nummer ‘la Romance de Paris’ schreef voor de gelijknamige film en deze ook op zijn onnavolgbare typisch Franse wijze uitvoerde. Om nu van plagiaat te spreken gaat wellicht een beetje ver, maar zeker aan het begin is de gelijkenis onmiskenbaar.

Maurice Ravel
En daarmee was het nog niet gedaan met de Franse invloed op de muziek rond Flipper. De muziek gedurende onderwaterscènes was namelijk geïnspireerd op ‘Daphnis et Chloé’ van de Franse componist Maurice Ravel. Ongetwijfeld zul je je díe muziek minder goed herinneren. Bij deze dan, speciaal om het geheugen op te frissen, ‘Daybreak’ uit Daphnis et Chloe’ van Maurice Ravel, uitgevoerd door Symphonique de Montreal onder leiding van Charles Dutoit.

Reacties

Cookieinstellingen