Tata Steel Chess kent valse start voor Nederlanderse deelnemers

Jorden van Foreest: (nog) niet opgewassen tegen Viswanathan Anand
Foto: Wim Meijer Fotografie

Anish Giri en Jorden van Foreest zijn slecht begonnen aan de 81e editie van Tata Steel Chess. Beide moesten ze op de openingsdag een nederlaag incasseren.

Vooral voor Giri was dat een tegenvaller. Na zijn indrukwekkende prestatie tijdens de vorige editie van Tata Chess, toen hij als twee eindigde na een bloedstollende tiebreak op de slotdag tegen wereldkampioen Magnus Carlsen, waren de verwachtingen hooggespannen. Verwachtingen waaraan hij, in ieder geval in deze eerste speelronde, niet kond voldoen. Giri verloor vandaag met de witte stukken van de Rus Ian Nepomniachtchi. Al na 26 zetten moest hij zich gewonnen geven.

Typisch Tata Chess: de grootmeesters en amateurs met elkaar in één zaal.

Jorden van Foreest
Ook Jorden van Foreest beleefde een valse start. De tweede Nederlander in de A-groep verloor met wit van wereldtopper Viswanathan Anand uit India. Verschil is wel dat van hem veel minder wordt verwacht. Het is voor van Foreest de eerste keer dat hij zich mag meten met de allerbeste schakers ter wereld. Op dit moment staat hij op de 192e plaats van de wereldranglijst. Zijn opponent van vandaag staat op de 8e plaats.

Moeilijke dag voor Jorden van Foreest

Magnus Carlsen
Titelverdediger en wereldkampioen  Magnus Carlsen is het toernooi gestart met een remise tegen de Chinees Ding Liren. Hij gaat dit jaar op jacht naar zijn zevende toernooizege.Amateurs
Behalve de grootmeesters mochten vandaag ook voor de eerste keer weer de amateurs achter de schaakborden plaatsnemen om op gezichtsafstand van de grootmeesters hun eigen toernooi te spelen. In totaal nemen er zo’n 1700 amateurs deel aan de toernooien gedurende de komende twee weken.

Hieronder een foto-impressie van de eerste dag van het Tata Steel Chess Tournament

Reacties