Hardlopen vandaag de belangrijkse ‘bij-zaak’

Foto:

Deelnemers Halve Marathon van Egmond lopen ruim achttienduizend euro bij elkaar met als doel het leven van de bijen in het Noord-Hollands duingebied te verbeteren.

Een van de dingen die de Halve Marathon van Egmond zo aantrekkelijk maken voor de deelnemers is wellicht het feit dat de helft van het parcours voert door het fraaie duingebied tussen Egmond aan Zee en Castricum. Het gebied, dat wordt beheerd door PWN, is één grote verzamelplaats van alles wat de natuur te bieden heeft, zowel flora als fauna.

Wellicht der motor van deze natuur wordt gevormd door bijen, die zorgdragen voor de bestuiving van de gewassen. Alleen zijn het juist die bijen die het zwaar te verduren hebben. In de afgelopen jaren is het bijenbestand wereldwijd, en dus ook in Nederland, dramatisch teruggelopen. Inmiddels worden meer dan de helft van de in Nederland bekende bijensoorten (dat zijn er 338)  bedreigd.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Om die reden probeert PWN er van alles aan te doen om de leefbaarheid voor de bijen in het door hen beheerde duingebied zo gunstig mogelijk te maken. Zo zijn er al akkers met nectarrijke bloemen ingezaaid. Maar voedsel alleen is niet genoeg, insecten hebben ook veilige plekken nodig om in te nestelen. En daar moet nog aan gewerkt worden. Bijvoorbeeld door het realiseren van voldoende steilkantjes en zonnige boszomen, het aanleggen van kleine stuifkuilen, het laten staan van dode bomen en het plaatsen van insectenhotels voor educatie.

Al deze maatregelen kosten geld, en om die reden heeft Le Champion, als organisator van de Halve Marathon van Egmond, besloten om het bijenproject van PWN uit te roepen tot ‘Goed Doel’ voor de editie van dit jaar. Alle deelnemers konden bij inschrijving een extra bedrag(je) overmaken ten behoeve van de bijen. Een mooie actie die uiteindelijk heeft geresulteerd in een opbrengst van ruim achttienduizend euro.

Bij de start van de Ruud van der Velde, voorzitter Le Champion, de cheque de cheque aan Joke Cuperus (directeur) en Raymond Duindam (manager sector Natuur en Recreatie) van PWN. Een donatie waarmee de bijen in één klap de belangrijkste ‘bij-zaak’ van de dag werden.

Reacties