Column van de Dag: Relaties op het werk: een goede zaak!

Foto: iStock

Iedere week een column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde. Vandaag Hans Luijendijk, mental coach, over relaties op het werk.

Relaties op het werk: een goede zaak! (door: Hans Luijendijk)

“Een organisatie leiden is relaties hebben”

Wat kenmerkt relaties? De hoeveelheid ruimte die door de een en de ander wordt ingenomen, de behoefte aan gezien worden, omgaan met macht, integriteit, verantwoordelijkheidsgevoel, afstemming versus misverstanden, eigen identiteit behouden, individuele ontwikkeling en gezamenlijke groei, (zelf)reflectie.

Een greep uit de belangrijkste elementen die een rol spelen in relaties in het algemeen, en ook in leiderschap binnen een organisatie. Alle mooie organogrammen ten spijt ontstaat er regelmatig interne ruis op de lijn door miscommunicatie en de waan van de dag die regeert boven het regelmatig even uitzoomen, brainstormen en herijken.

Twee onderdelen die erg helpen om vanuit gezonde relaties duurzaam rendement voor organisaties te genereren:

  1. Dienend leiderschap. Vanuit het grotere geheel, basaal respect en verantwoordelijkheidsgevoel.
  2. Beoordelings- en beloningssystematiek. Voeg voldoende vertrouwen, inzicht in kwaliteiten, zelfreflectie en zingeving toe aan de vaak administratieve soep en ervaar de magneetwerking van een toprestaurant: goede mensen blijven, de juiste mensen komen.

Leiderschap is in de praktijk soms eenvoudig, soms complex en altijd maatwerk! Structurele uitwisseling en reflectie  gekoppeld aan daden zijn hierbij cruciaal om tot een structureel rendement voor de langere termijn te komen: wees welkom voor een vrijblijvend gesprek!

Dienstbare groet van Mario van Elck, financieel-juridisch consultant, en Hans Luijendijk, consultant en coach menselijk kapitaal. Te bereiken via 06-21215865 (Hans) en 06-31789243 (Mario).

Reacties