Tienduizend mensen plukken tulpen op Dam in Amsterdam

Foto: Wim Meijer Fotografie

Gisteren werd op de Dam in Amsterdam het officiële startschot gegeven voor het internationale snijtulpenseizoen. Traditiegetrouw gebeurde dit met het aanleggen van een tulpentuin voor het Koninklijk Paleis door de Nederlandse tulpenkwekers.

Maar liefst 200.000 tulpen in alle denkbare kleuren namen even de plek in van de duiven, die anders de Dam bevolken. Maar zoals gezegd, dat was maar voor even, want na enkele officiële plichtplegingen, en nadat iedereen in de gelegenheid was gesteld om vanaf de grond, of vanaf de speciaal daarvoor opgestelde loopbrug, foto’s te maken,  gingen de hekken open en kreeg iedereen de kans om gratis 20 tulpen te plukken.100 nationaliteiten
Een simpel rekensommetje vertelt dat met 200.000 tulpen en 20 tulpen per persoon de voorraad strekte tot 10.000 personen. En die waren van heinde en ver gekomen. Volgens de organisatie werden er mensen van rond de 100 verschillende nationaliteiten gespot in de tulpentuin.

Officiële doop van de Tulipa Quinty Trustfull

Tulipa Quinty Trustfull
De opening van de Tulpentuin werd verricht door presentatrice Quinty Trustfull die op deze dag haar eigen tulp,  de Tulipa Quinty Trustfull, mocht dopen. Dit jaar is het thema van de Tulpendag ‘Flowerpower’, en volgens Arjan Smit, voorzitter van Tulpen Promotie Nederland (TPN) heeft Trustfull de eigenschappen die passen bij het thema. „Ze is een elegante vrouw met een warme, positieve en krachtige uitstraling. Bovendien spreken we onze waardering uit voor de inzet van Quinty als ambassadeur van stichting Pink Ribbon tegen borstkanker.”

Oud-tv-tuinman Rob Verlinde helemaal op zijn plek in de Tulpentuin

23 jaar
Het is dan ook niet toevallig dat er is gekozen voor deze tulp. De Tulipa Quinty Trustfull is een oudroze dubbelbloemige tulp. Het kweken van de tulp, door Hybris in Lisse, kostte maar liefst 23 jaar. Quinty Trustfull zelf was zeer vereerd met haar eigen tulp die ze  mocht dopen, daarbij terzijde gestaan door haar dochter en oud-collega en tuinman Rob Verlinde.

Hieronder een foto-impressie van de Nationale Tulpendag op de Dam

Reacties