Fotoverhaal #1: If you can’t beat them, eat them!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe rubriek op Nieuws.nl: Fotoverhaal. Regelmatig een bijzondere foto met een even zo bijzonder verhaal, niet alleen van de redactie maar ook van de lezers/bezoekers. Stuur ook jouw foto en verhaal naar Nieuws.nl

Fotoverhaal #1: If you can’t beat them, eat them! (tekst en foto: Wim Meijer)

Gevaar is niet het eerste waar je aan denkt als en in het aquarium zo’n fraai gesluierde Koraalduivel (of Lionfish) ziet zwemmen. Maar toch, een ècht lieverdje is het niet. Die naam ‘duivel’ is niet onterecht.

In principe is het een jager die zich helemaal richt op kleine vissen, mosselen, garnalen en krabben. Maar als je het beestje onvoorzichtig benadert, kan hij wel eens agressief worden en zijn stekels opzetten. En die zijn dus giftig. De pijn die het gif veroorzaakt kan soms zelfs maandenlang aanhouden en benauwdheid, koorts en zelfs bewusteloosheid veroorzaken.

Veelvraat
Een ander probleem van de Koraalduivel is dat hij nogal een veelvraat is. Dagelijks eet hij ongeveer 40% van zijn lichaamsgewicht. En daardoor kan het voorbestaan van andere vissoorten in gevaar komen. Dat probleem hebben ze nu in het Caribisch gebied. Aanvankelijk kwam de Koraalduivel daar niet voor, maar nadat ze waarschijnlijk daar zijn losgelaten door aquariumhouders die hun hobby zat waren, zijn ze daar fors aan het voortplanten gegaan. Zo erg, dat het inmiddels een plaag is, zowel voor zwemmers als voor andere vissoorten.

Verduiveld lekker
Maar… ieder nadeel heeft zijn voordeel. Op de Antillen zijn ze er inmiddels achter gekomen dat die Koraalduivel verduiveld lekker is. En voor het gif hoef je ook niet bang te zijn, want dat neutraliseert door verwarming tijdens het kook- of bakproces. Daarmee lijkt men de oplossing in handen te hebben: If you can’t beat them, eat them!

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-

Stuur ook jouw foto en verhaal in voor onze nieuwe rubriek op Nieuws.nl: ‘Fotoverhaal’
In deze rubriek zijn we op zoek naar bijzondere foto’s met daarbij een even zo bijzonder verhaal. De redactie van Nieuws.nl zal regelmatig een ‘Fotoverhaal’ plaatsen, maar nòg leuker is als ook de lezers/bezoekers van Nieuws.nl foto’s met verhalen gaan insturen.

Insturen van een foto met verhaal kan naar [email protected] (op de plaats van gemeente zet je jouw gemeentenaam (keuze uit: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Velsen, Alkmaar, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort)

Foto’s moeten een minimaal formaat hebben van 1200 x 800 pixels. De redactie beoordeeld vooraf de foto’s en verhalen op geschiktheid voor publicatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen