Column van de Dag: Hoe gaat het met de goede voornemens?

Foto: Pixabay

Iedere week publiceert Nieuws.nl een column van een ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag de beurt aan gewichtsconsulent Silvia Heijmans die in de afgelopen maand heel wat goede voornemens met betrekking tot ‘de weegschaal’ heeft zien sneuvelen. Ze geeft tips  tips over hoe je gemaakte voornemens wèl kunt laten slagen.

(foto: Florens van der Put)

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen het moment voor een goed voornemen. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Een van het meest gehoorde goede chagrijnig. Op de weegschaal gebeurt niets meer. Het is inmiddels februari geworden en de lijnpoging wordt gestopt.

Hoe  kan je nu het gemaakte voornemen wel laten slagen? Ik geef je een paar tips.

Stop met diëten
Het klinkt misschien raar, maar het volgen van een dieet geeft vaak een slecht resultaat. Het levert je niets op behalve teleurstelling.  Hoe dat komt? Kijk maar eens waarom het je niet lukt. Negen van de tien keer komt het omdat je het gekozen dieet gewoon echt niet kan volhouden. Het is bijvoorbeeld een crashdieet en daardoor heb je de hele tijd honger. Of je moet  eten kopen en klaarmaken waar je nog nooit van gehoord hebt.  De rest van je gezin is niet blij met het rare eten en zit te mokken aan tafel.  En daarna blijf je ook nog met ingrediënten zitten die je nooit meer gebruikt.

Een andere reden kan zijn dat je dieetproducten moet kopen. Van die dure shakes en repen in plaats van gewoon eten van de groente-, fruit-, brood – en vleesafdeling.  Behalve dat die dieetproducten  een flink gat slaan in je budget,  ben je die shakes en repen snel zat.  Je leert er verder ook niets van, maar dat terzijde.

(foto: Pixabay)

Ga terug naar de basis
Als je wil afvallen, ga dan eerst eens terug naar de basis.  Daarmee bedoel ik dat je gaat eten wat en hoeveel jij nodig hebt om gezond te blijven. Die informatie kan je vinden op bijvoorbeeld de internetsite van het Voedingscentrum.  Ga daar mee beginnen.  Je voorkomt zo dat je honger krijgt en daardoor heb je veel  minder behoefte om te gaan snacken en snoepen.

Stel een aantal basis maaltijden samen waarmee je kan varieren en maak ook een basis dagindeling voor jezelf. Zo heb je houvast. Na een tijdje wordt deze manier van eten zo gewoon dat je er niet meer over hoeft na te denken.  Het gaat gewoon vanzelf.  En het mooie is, je gaat hierdoor ook nog eens afvallen!

Gun jezelf iets
Gun jezelf af en toe eens iets wat je echt heel lekker vindt. Maak daarvoor ruimte in je basis dagindeling en geniet er van. Een leven lang zonder dit lekkers is niet leuk en ook niet nodig. Er is geen zwarte lijst. Alles mag en kan. Alleen niet elke dag.

Maak het concreet
Het heeft niet zoveel zin heeft om je iets voor te nemen, zonder een concreet doel te stellen en zonder een bijbehorend plan te maken.  Zonder plan is het te vaag en te vrijblijvend. Dan kom je er rond de volgende kerst achter, dat er ook dit jaar niets van afvallen terecht is gekomen.

Afvallen is dus echt wel mogelijk, maar niet met een dieet. Ga goed eten en je hebt nooit meer honger. Je gewicht zal langzaam maar zeker verminderen.  Je voelt je succes, letterlijk en figuurlijk. Zo simpel kan het zijn.

Wil je meer weten over mij of mijn praktijk? Kijk dan op www.yourweight.nl of stuur een e-mail naar [email protected]

Reacties