Column van de Dag: De kleine grote geheimen

Foto: Lizzy V

Een column van collega Nieuws.nl-redacteur Jaap Koper, programmamaker bij ZFM Zandvoort en bovenal muziekkenner, vooral daar waar het gaat om het ontdekken van en het podium geven aan muziektalent, wat met name tot uiting komt in zijn wekelijkse radioprogramma Alternative FM. Vandaag richt hij zijn muzikaal vizier op Lisanne Veenendaal, ofwel Lizzy V, waarvan we, als we Jaap mogen geloven, in de toekomst nog veel van gaan horen.

De kleine grote geheimen (door: Jaap Koper)

De kleine grote geheimen die elk mens bij zich heeft en bij zich draagt. Wat ga je ermee doen? Vertel je ze of houdt je die liever voor je? Het is Valentijnsdag 2019 als Lizzy V (Lisanne Veenendaal) de studio van ZFM Zandvoort betreedt om live te spelen in het programma Alternative FM.

Lang mee
Ik loop inmiddels redelijk lang mee in de muziekwereld. Zeker als het gaat om het vinden van materiaal, waarvan ik zelf denk dat de muziekliefhebber aan de andere kant van de radio er ook wat aan heeft. Samen met Marcus van Dam maak ik Alternative FM bij ZFM Zandvoort nu alweer iets meer dan tien jaar. De hoogtepunten van ons bestaan zijn dat we Chef’Special en Sue the Night in de studio hebben gehad. Twee bands die het later nog schoppen tot huisband bij ‘De Wereld Draait Door’, maar ik voorspel dat Lizzy V. daarbij gaat komen.

Verhalen
Van mede columnist en collega Mick Boskamp heb ik geleerd dat de verhalen het langst blijven hangen. Dat doet het ook bij het bezoek van Lizzy V uit Rockanje. Voor de muziekliefhebbers die wat langer mee lopen dan vandaag, is daar ook een illustere band geweest die het geschopt heeft tot Toppop. In de jaren zeventig heeft Lemming met onder meer ‘Lucifera’ en ‘Father John’ van zich laten horen op de nationale muziekzenders. Lisanne treedt in de voetsporen van deze positief eigenwijze groep. Ze is het zelf namelijk ook.

Begin
Het begin van Lisanne’s muziekcarrière begint al op twaalfjarige leeftijd. Dan schrijft ze al haar eigen songs en heeft ze een droom om mee te mogen doen aan het Junior Songfestival. Als zij zich daar opgeeft, dringt ze door tot de beste tachtig deelnemers en staat voor haar één ding vast en dat is verder gaan in de muziek. Ik denk dat zij daar geen spijt van heeft. Het is alleen jammer dat de grote mainstream muziekmedia hier in Nederland er zo bar weinig mee heeft gedaan. Leuk dat Giel Beelen er destijds bij 3FM er nog iets mee heeft gedaan, maar dat heeft hij ook met Gabbi Lieve gedaan en dat lijkt een beetje een zachte dood te zijn gestorven. Hoewel dat ook meerdere oorzaken kan hebben.

De song
Dan de song waar het eigenlijk allemaal om draait: ‘Little big secret’. Natuurlijk is het een vette productie, maar als Lisanne het ontdoet van alle franje, houd je in de basis een mega goede song over. Het gaat over het verhaal binnenin de song. Wat doet het met de mens als die geheimen met zich meedraagt. In de uitzending van Valentijnsdag 2019 heb ik er nogal luchtig over gedaan, maar een dag later valt het kwartje. Ik zit met tranen in de ogen en dat laat ik Lisanne ook weten. Op haar beurt krijg ik dan ook die reactie die een muzikant kan geven. De muzikante heeft haar doel bereikt.

Niet zo maar
Dat het niet zo maar een song is, blijkt wel uit de bijdragen die Bjorn Niessen en Eric Boers leveren in de clip. Er zit een echt verhaal achter deze mensen. Bij Bjorn is dat zelfs zo interessant, omdat niet zo lang geleden 1Vandaag een reportage maakt over het genezen van homoseksualiteit. Als je dat geheim als homoseksueel meedraagt binnen kringen waar het niet zo snel wordt geaccepteerd, kan dat een behoorlijke impact op iemands leven. Het kleine grote geheim heeft behoorlijk wat gevolgen. Als je dat contrast in een song kunt weergeven dan heb je in mijn ogen goud in handen.

Niet meer hetzelfde
Deze Valentijnsdag heeft er voor gezorgd dat die niet meer hetzelfde is als die andere Valentijnsdagen. Een song die beklijft en onder je huid kruipt. Kennelijk ben ik niet de enige, want Billy Knight denkt er net zo over. ,,Grammy Award material”, laat de Amerikaan weten. ‘Little big secret’ staat in mijn ogen aan de vooravond van een grote doorbraak in Nederland en ook ik denk dat dit land voor Lizzy V niet meer hetzelfde zal zijn.

Reacties