Heemskerkse student ontwikkelt individueel trainingsconcept voor voetballers

Foto: Wessel Dekker

Voetbal is een teamsport, maar een team bestaat wel uit 11 individuen, die allemaal hun eigen trainingsaanpak behoeven. Daarvoor ontwikkelde Wessel Dekker zijn ‘Fit For Football’

Dat voetbal een teamsport is zal niemand ontkennen. Maar een team bestaat wel uit 11 individuen. Elf personen, met ieder zijn/haar eigen sterke en zwakke fysieke en psychische eigenschappen. Een individuele benadering in de training, naast een ontegenzeggelijk noodzakelijke groepsaanpak, is dan ook onontbeerlijk.

Dat is de stellige overtuiging van Wessel Dekker, student Sport, Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam, en sinds een jaar ook zelfstandig ondernemer met zijn bedrijf ‘Fit For Football’.

Eén jaar jong
Exact een jaar geleden, op 20 februari 2018 schreef Wessel zijn nieuwe bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Een bedrijf gebaseerd op een online fitnessprogramma specifiek voor voetballers en voetbalsters, dat een individuele trainingsmogelijkheid aanbiedt, naast de tactische en groepstrainingen.

Wessel hierover: “Tijdens mijn studie ben ik aan de slag gegaan als fitnesstrainer bij Get Fit Gym in Castricum en als voetbaltrainer bij ADO’20. En juist in de voetbalwereld viel me op dat er bij de trainingen vooral aandacht uitging naar de technische en tactische kant van het spelletje. Logisch, techniek met de bal is een van de belangrijkste aspecten en als team moet je een tactisch concept hebben. Alleen, een team bestaat toch uit 11 verschillende personen, die allemaal anders in elkaar zitten, zowel psychisch als fysiek”.

Als voetbaltrainer zag Wessel de behoefte aan een individuele trainingsaanpak naast de tactische, technische en groepstrainingen

Doelgericht plan
Het was Wessel wel opgevallen dat veel voetballers en voetbalsters, naast hun voetbaltrainingen, gaan hardlopen of de sportschool opzoeken, alleen doen ze dat vaak zonder doelgericht plan. Dat kost vaak veel energie zonder het beoogde resultaat. Volgens Wessel zou het dus ideaal zijn als er een trainingsprogramma zou bestaan met wèl een individueel doel (kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, afvallen, aankomen, herstellen) en dat goed aansluit op de groepstrainingen.

Paul Lammers
Het motiveerde Wessel om een online trainingsprogramma te ontwikkelen waar voetbal en fitness samenkomen. Daarbij vond hij niemand minder dan Paul Lammers op zijn weg. Paul Lammers is Sport Performance Specialist en als  docent verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook is hij trainer bij NOC*NSF (Team NL), CTO Amsterdam (Centrum voor Topsport en Onderwijs), het KNVB dames talententeam, voor de basketbal dames van de NBB en voor de turnsters van Jong Oranje. Ook traint hij atleten zoals Bas Kuipers (ADO Den Haag), Eline Rentier (Schermen), Sanne Veldkamp (Squash) en heeft hij eerder gewerkt met Arek Milik (oud speler Ajax, nu Napoli).

Terwijl Wessel de ontwikkeling het online-programma en de daarbij behorende app voor zijn rekening nam stortte Paul Lammers zich op de aan de app gekoppelde individuele trainingsplannen.

Een app, maar toch begeleid door mensen van vlees en bloed
Uiteraard realiseert Wessel zich dat er nogal wat concurrentie is op het gebied van trainings- en fitnessapps. Daarom benadrukt hij ook datgene waarin Fit For Football zich onderscheidt ten opzichte van de andere online applicaties:

“Fit For Football is veel meer dan alleen een app. Allereerst blijft het niet beperkt tot registratie van wat je doet, maar heb je te maken met een echt specifiek op jouw doelen gericht en voor jou samengesteld trainingsprogramma. Daarbij blijft het niet alleen bij trainen, maar wordt je (indien gewenst) ook meteen bewust gemaakt van je voedingspatroon. Door je voeding bij te houden gaan we samen opzoek naar wat werkt voor jou. En bovenal krijg je begeleiding van een online coach. Er zitten dus werkelijk mensen van vlees en bloed achter de app”.

Eindstage in eigen bedrijf
Inmiddels is het programma en de app al enige tijd online onder de naam Fit For Football en hebben al meerdere sporters hun voordeel ermee gedaan. Voor Wessel is de eerste stap van dit jaar het afstuderen. Voor zijn eindstage hoeft hij in ieder geval niet ver te zoeken. Die doet hij in zijn eigen bedrijf. En daarna?

Daarna hoopt hij dat zijn ‘Fit For Football’ steeds meer voetballers en voetbalsters optimaal fit en gezond tussen de lijnen zal brengen, het liefst wereldwijd.

Kijk voor meer informatie op de website: https://fitforfootball.nl/ 

Reacties