Vorig jaar het ijs op, vandaag op naar een warmterecord

Foto: Wim Meijer Fotografie

26 februari dag van extremen: vorig jaar was de eerste ijsdag van het jaar met overdag 2 graden vorst. Dit jaar lijkt iedere warmterecord te sneuvelen met temperaturen tot tegen de 20 graden.

(bron: o.a. NH Nieuws)

Weerman Jan Visser van mediapartner NH Nieuws is duidelijk met zijn advies voor vandaag: “Neem vrij van je werk!” Alles wijst er namelijk op dat het een super-lentedag wordt waarbij het warmterecord voor 26 februari, wat op 15 graden staat, verpletterd lijkt te gaan worden. Maar liefst 18 graden, zo luidt de verwachting, en dat is heel ‘andere koek’ dan een jaar geleden.

Op 26 februari 2018 werd overal de laatste hand gelegd aan allerlei lokale ijsbanen. In Santpoort, in Uitgeest, Haarlem, Heemskerk… overal maakte men zich op voor een aantal dagen ijspret in de voorjaarsvakantie. Terwijl ’s nachts de thermometer de 10 graden vorst aantikte bleef het kwik ook overdag hangen op zo’n min 2 graden. Dat is maar liefst 20 graden (!) kouder dan de voorspelling van vandaag.

Hoe warm het exact gaat worden is natuurlijk nog maar de vraag. Gisteren sneuvelden door het land al diverse datumrecords. Ook voor Noord-Holland zou dat vandaag het geval kunnen zijn. Voor mensen die zonnestralen aan zee op willen vangen, waarschuwt weerman Visser: “Aan de kust kan het wat koeler zijn door wind vanaf zee. Houd daar dus rekening mee!” Een vestje of jas is nooit een overbodige luxe.Ook morgen wordt het lekker weer, maar wel iets minder warm dan vandaag, aldus de NH Weerman.  “Vanaf donderdag is het helemaal over met de pret, voorlopig.”

Reacties