112

Koe door brandweer gered uit mestkelder in Uitgeest

Foto: Pixabay

De brandweer heeft vanmorgen een koe uit een mestkelder op een erf aan de Ziendijk in Uitgeest moeten redden. Het dier was door een ongelukkige stap in de kelder terecht gekomen.

(bron: NH Nieuws)

De brandweer moest eraan te pas komen om de koe uit de kelder te bevrijden. Veehouders hebben, meestal vlakbij de stal, een ondergrondse mestopslag die met betonnen platen stevig is afgedekt. De mest uit de stal wordt daarin bewaard om later over het land te worden uitgereden. Hoe de koe in de kelder terecht heeft kunnen komen is nog onduidelijk.

Gevaarlijk
Het is niet ongevaarlijk om in een mestkelder terecht te komen. Bij de opslag van mest worden de gassen waterstofsulfide en waterstofcyanide gevormd, dit zijn giftige gassen die dodelijk kunnen zijn. Verder vormt de koeienpoep in de kelder een vloeibare brij waar een dier ook in kan verdrinken.

Om zeker te weten dat brandweerlieden tijdens de operatie geen gevaar lopen wordt de luchtkwaliteit in de kelder altijd eerst gemeten. Vaak maken hulpverleners gebruik van een gasmasker en perslucht als ze in zo’n kelder aan het werk moeten.

Zwaar materieel
Direct na aankomst besloot de brandweercommandant zwaarder materieel aan te laten rukken. Met behulp van een kraanwagen kon de koe uit haar benarde positie bevrijd worden. De koe overleefde haar avontuur en is na afloop door de boer nagekeken een teruggebracht naar de stal.

Reacties