55+

Wandelen met Wandelgroep Medisch Centrum Wijckermeer

Foto: Pixabay

Vanaf dinsdag 26 maart 2019 wandelt Medisch Centrum Wijckermeer wekelijks met verschillende organisaties in Beverwijk.

De deelnemende organisaties zijn Sociaal team Beverwijk, PMC fysiotherapie, Beverwijk Fit & Actief, Socius, diëtistenpraktijk Op Maat en Stichting Welzijn Beverwijk.

Het wandelen is bedoeld voor iedereen die wél wil wandelen, maar dat liever niet alleen doet. Verzamelpunt en tevens eindpunt is het wijkcentrum Prinsenhof. Elke week wordt een route bepaald in de omgeving, afhankelijk van het wandeltempo van deelnemers. Na afloop kunnen de wandelaars samen (en geheel vrijblijvend) een kopje koffie drinken bij het wijkcentrum.

Aanmelding is niet nodig en er zijn geen kosten verbonden aan de deelname. De wandelbegeleiders zijn afwisselend een praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk en een medewerker van de samenwerkende organisaties.

Er wordt gewandeld iedere dinsdagmiddag van 12.45 tot 13.15 uur.

Een gezonde leefstijl: makkelijk gezegd en moeilijk gedaan
Om deze reden, en ook omdat gezamenlijk een activiteit ondernemen leuk en inspirerend is, hebben de bovengenoemde organisaties met elkaar deze wekelijkse wandelgroep opgezet. Doel van de wandelgroep is om alle inwoners van Beverwijk – jong of oud en met of zonder een chronische ziekte – te inspireren tot meer bewegen.

Een half uurtje gezond wandelen helpt om je wat fitter te voelen, is goed voor de bloeddruk, goed voor de longen en goed voor de conditie. Daarnaast is het een laagdrempelige manier voor mensen met een fysieke beperking en om nieuwe mensen te ontmoeten. De organisatoren hopen met de wandelgroep een duwtje te kunnen geven in de sportieve richting “bewegen is een medicijn” en “voorkomen is beter dan genezen”.

Onderzoek van de Beweegrichtlijnen 2017 van de Gezondheidsraad wijst uit dat het percentage Nederlanders dat in 2017 voldoet aan de beweegrichtlijn:

  • Vanaf 18 jaar : 44 %
  • Van 12 t/m 17 jaar : 28%
  • Van 4 t/m 11 jaar :55%

Richtlijnen zijn: minstens 150 minuten per week matig intensief inspannen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. En voorkom veel stilzetten.

Bron: Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017

Reacties