Bezoek de schitterende Basiliek Sint Bavo en klim naar het licht

Foto: Charles Duijff

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan Leidsevaart in Haarlem is gedurende 15 jaar prachtig gerestaureerd. Behalve een bezoek aan het  indrukwekkende interieur van deze in 2030 honderd jaar oude kerk, kunnen belangstellenden vanaf 1 mei a.s. een unieke toren- en gewelventocht maken.

Toegangskaarten voor mei kunnen nu al on-line worden besteld via www.klimnaarhetlicht.nl  Informatie omtrent de kosten etc. (website-link onderaan dit artikel)

tekst foto’s en film Charles Duijff. U kunt de foto’s uitvergroten door erop te klikken.

Naar aanleiding van het grote succes in Alkmaar, waar bezoekers via de Grote- of Sint Laurenskerk een ‘Klim naar de Hemel’ konden maken, besloot stichtingsvoorzitter Wim Eggenkamp van de Kathedrale Bavo een soortgelijk evenement te organiseren voor de Bavo in Haarlem. In Alkmaar konden bezoekers via steigers en 100 traptreden naar de toren van de Grote Kerk klimmen. Er kwamen zo’n 93.000 bezoekers op af. (zie afbeelding hieronder) De klim naar de Haarlemse Sint Bavo-torens verloopt via de bestaande interne trappen. (hieronder het trappenhuis) Uniek is dat de beide Bavo-torens door een loopbrug met elkaar zullen worden verbonden. Deze loopbrug voorziet bovendien in een uniek uitzicht. Hieronder wordt de toekomstige brug op tekening getoond (zie ook de website van www.klimnaarhetlicht.nl)  Hieronder een indruk van wat bezoekers straks kunnen zien en fotograferen. (o.a. de kerk op de Grote Markt en de KPN-toren in de Waarderpolder) Achter de groene Bavo-koepel hieronder ziet u o.a. de Tempelierstraat. De foto werd genomen richting oost vanaf de rechter torenIk filmde een kort stukje op de rechter toren op ca 60 meter hoogte. (zie hieronder) Er stond een harde wind de middag van de 25e maart, dus ik moest het kort houden….

De redactie van www.haarlem.nieuws.nl houdt u uiteraard op de hoogte van de voortgang van dit bijzondere project. We zullen erbij zijn wanneer de loopbrug tussen beide torens wordt aangebracht. Hieronder in westelijke richting de Westergracht en de spoorwegovergang naar de RuyterwegHieronder stichtingsvoorzitter Wim Eggenkamp. Hij weet zeer veel van de geschiedenis van de kerk af. Bezoek beslist ook de website voor uitgebreide informatie (link onderaan dit artikel)

Het interieur van de kerk is ook een bezichtiging dubbel en dwars waard. De Bavo-kerk toont vele kunstschatten. Tijdens de klim worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond.

Klik hier voor de website KLIM NAAR HET LICHT

Reacties

Cookieinstellingen