Veel minder bijen geteld dan vorig jaar; Nederland Zoemt verlengt de telling

Foto: Unsplash

Tijdens de tweede Nationale Bijentelling zijn dit koude weekeinde meer dan 19.000 bijen geteld. Dat is veel minder dan vorig jaar toen ruim 30.000 bijen zijn geteld, maar toen was het met zo’n 20 graden ook stukken warmer, stelt de organisatie Nederland Zoemt.

(bronnen: NH Nieuws / Nederland Zoemt)

Vooral bijen die wel tegen koude kunnen, lieten zich zien. De honingbij werd dit weekeinde het meest geteld. De wilde aardhommel staat op de tweede plaats, gevolgd door de rosse metselbij die de derde plaats inneemt. “Deze bij voelt zich thuis in de stedelijke omgeving en profiteert van de vele bijenhotels, die overal in tuinen en bij huizen te vinden zijn”, stelt ecoloog Koos Biesmeijer.

Veel bijen blijven ‘binnen’ vanwege de kou
Omdat zaterdag veel soorten het wegens de kou lieten afweten, is besloten de telling te verlengen tot en met 19 april. De verwachting is dat in de loop van de komende week de temperaturen weer gaan oplopen, waardoor ook de wat minder koubestendige bijen zich dan gaan laten zien… en tellen. Volgens Nederland Zoemt moet zo’n 5 jaar achter elkaar worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten.

Nederland Zoemt
De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisatoren maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar de beestjes zich ophouden. De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl 80 procent van onze eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, aldus Nederland Zoemt. Er zouden al 34 soorten zijn verdwenen uit ons land.

Reacties