Bedankt voor die Bloeeeeemen!

Bloemen voor de Paus vandaag vertrokken vanuit Keukenhof naar Rome na inzegening door bisschop Mgr. Hans van den Hende van Rotterdam.

Al sinds 1985 is het een vaste traditie: tijdens de paasviering op het Sint Pietersplein in Rome zorgen Nederlandse bloemenkwekers voor een prachtig bloemenrijk decor, zowel op het plein zelf als op het balkon vanwaar de Paus het Urbi et Orbi uitspreekt, de zegen over stad en wereld.

Ook dit jaar zullen weer tienduizenden mensen in Vaticaanstad maar vooral ook zo’n miljard kijkers van over de hele wereld, via tv-schermen kijken naar Paus Franciscus gedurende dit jaarlijkse religieuze hoogtepunt. Een hoogtepunt dat kleurrijk luister wordt bijgezet door de inbreng de Nederlandse bloemenkwekers onder leiding van hoofdarrangeur, floraal vormgever Paul Deckers.

Inladen van de bloemen voor het Vaticaan.

Vandaag was het moment dat de bloemen, die nodig zijn voor het omtoveren van het Sint Pietersplein in een bloemenschilderij, vertrokken aan hun reis naar Rome. Dit gebeurde vanaf het Irene paviljoen in Keukenhof waar de laatste karren met bloemen werden ingeladen.

Alvorens te vertrekken vond er eerst een officieel moment plaats in de vorm van een zegening door Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam.

Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, tijdens de inzegening van de bloemen voor vertrek naar Vaticaanstad.

Na de inzegening kreeg de pers de gelegenheid kreeg om te praten met de mensen die primair verantwoordelijk zijn voor de jaarlijkse opsiering van het Sint Pietersplein, zoals hoofdarrangeur Paul Deckers, de chauffeurs die zo’n 25 uur achter het stuur zullen zitten om alle bloemenpracht naar Rome te brengen en directeur van Keukenhof Bart Siemerink.

Over twee dagen, op (Witte) donderdag vertrekt ook een team van 30 medewerkers vanuit Schiphol naar Rome om zich daar enkele dagen helemaal vast te bijten in het schikken van de bloemen conform het ontwerp van Paul Deckers. Een enorm karwei, want in totaal spreken we over zo’n 30 ton aan plantmateriaal dat in Vaticaanstad verwerkt moet worden tot één bloemenschilderij. Om maar een idee te geven: we praten over 35.000 bolbloemen, 3600 rozen, 500 Cymidiums en 1500 Strelitzia’s.

Floraal vormgever Paul Deckers tijdens zijn interview voor SBS6

Met name die Strelitzia’s krijgen dit jaar een hoofdrol op het Sint Pietersplein. Paul Deckers hierover:  ‘Dit jaar kies ik voor de Strelitzia als noviteit in het project. Deze krachtige, stevige en pure bloem zal straks schitteren op het Sint Pietersplein. De oranje met blauwe kleur op het bordes van de Paus. „Ik kies altijd voor bloemen die dicht bij mij staan, waar ik snel mee kan werken en die een krachtig effect hebben. De Strelitzia heeft een bepaalde oerkracht dankzij de oranje kleur en het complementaire blauw erin. De kleuren zijn heel opvallend. Het is net een vogel. Bovendien heeft de bloem een bepaalde symboliek: de oranje bloemen staan volgens Deckers voor de Heilige Heest die neerdaalt op de apostelen en de bloem staat  voor vrijheid en onsterfelijkheid”.“Verder worden vanaf het plein naar het Altaar cirkels gemaakt van 6.500 gele Narcissen. Dit zorgt voor een prachtig beeld. Lopend vanaf het plein naar het Altaar loopt de Paus als het ware door een veld van Narcissen. De meterslange ronde banen met Narcissen  zijn inmiddels een traditie op het Sint Pietersplein:  een echt Paasgevoel” aldus Paul Deckers.

Bisschop Hans van den Hende en floraal vormgever Paul Deckers toch enigszins gespannen voor het transport.

De komende dagen wordt het dus hard werken van Paul Deckers en zijn team. Maar zondag om 12.00, wanneer Paus Franciscus zijn ‘Urbi et Orbi’ uitspreekt en, ook belangrijk, het ‘Bedankt voor die Bloeeeeemen!’,  kan heel Nederland trots zijn op dat puur Hollandse product.

Speciaal voor wie niet in de gelegenheid is om de bloemen in Rome te bewonderen, ter plaatse of op de televisie, hier dan toch een pleister op de wonde in de vorm van een sfeerimpressie van Keukenhof gemaakt door de redactie van Nieuws.nl

Reacties