Column van de Dag: Het gras bij de buren

Foto: Evert-Jan Woudsma

Een nieuwe column voor Nieuws.nl van ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma over duinbewoners waarvoor elke afrastering en elk wildrooster of klappoortje een uitdaging vormt om te ‘nemen’, dat vanuit de wetenschap dat het gras bij de buren…

Het gras bij de buren (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

‘Als je wilt leren vloeken of ruzie wilt hebben met de buren, moet je geiten houden’. Deze uitspraak kan ik me herinneren van vroeger. Geiten zijn nieuwsgierig en constant uit op avontuur. Ontdekken waar het lekkerste hapje is. En als dat bij de buren is en het hek is niet hoog genoeg, dan kom je er achter dat je geiten bezit.Het speelse graasgedrag heeft er voor gezorgd dat er in het duin bij Heemskerk geiten lopen. Een perfecte aanvulling op de grote grazers zoals de Schotse Hooglander en de Exmoor pony. Het zijn van nature snoepers, overal een hapje van, liefst de verse knoppen. Deze vorm van begrazing lijkt sterk op die van de ree.

In het duin zijn het de Hollandse landgeiten die de afrastering, de wildroosters en de klappoortjes maar al te graag testen. Want het zou zo maar kunnen dat achter dat hek de knoppen nog lekkerder zijn!  De Hollandse landgeit was tot ongeveer 1950 een vertrouwde gast op menig boerderij. Ze werd ook wel de ‘koe der armen’ genoemd.  Rond 1960 was de soort bijna verdwenen. En notabene een dierentuin in Rotterdam heeft er voor gezorgd dat de Landgeit in zijn voortbestaan bewaard is gebleven.

In de duinen bij Heemskerk loopt inmiddels weer een kudde tussen de koeien en de pony’s. Fantastische beesten zijn het. Heerlijk om ze te observeren tijdens hun ontdekkingstochten in het duin. Op zoek naar de lekkerste knoppen en natuurlijk naar dat ene gaatje in het hekwerk omdat het gras bij de buren nu eenmaal groener is.

Reacties