Expositie ‘Doodgewoon Vis” van het Lucasgilde in Stadhuis Beverwijk

Foto: Lucasgilde

Afgelopen donderdag, 2 mei, is in het stadhuis van Beverwijk de expositie ‘Doodgewoon Vis’ van teken- en schildervereniging “Lucasgilde Beverwijk” geopend.

Al vele jaren exposeert Lucasgilde Beverwijk in het Stadhuis. Dit jaar is dat al voor de 16e keer (!) en al die keren lukte het teken- en schildervereniging om steeds weer met een aansprekend thema te komen. De leden van het Lucasgilde hebben zich dit keer laten inspireren door het thema ‘Doodgewoon Vis’. Een thema dat natuurlijk direct aansluit bij onze woonomgeving: de IJmond.

Waar vind je nog een verzameling steden en dorpen met maar liefst twee havens? Met de overslaghaven de Pijp, de haven in IJmuiden met een visafslag, de groothandelaren in vis en vergeet vooral ook niet de markten en restaurants waar de burgers van de IJmond hun verse of gebakken vis kunnen halen of eten.
Uit de geëxposeerde werken blijkt dat het thema bij iedereen speciale beelden en gevoelens heeft opgeroepen bij het zien van vissersschepen in de haven van IJmuiden, hengelaars aan zee of langs de kant van het kanaal en vooral het zien van veel vis.

Vanuit de verschillende ervaringen zijn er schilderijen gemaakt die uitdrukking geven aan het thema ‘Doodgewoon Vis’. Het heeft tot vele inspirerende momenten geleid zoals goed te zien is in deze expositie. De stijl is gevarieerd van figuratief tot licht abstract, waarbij ‘het vissen’ of ‘de vis’ een centrale plaats heeft gekregen. Uit volkomen onverwachte hoek krijgt het fenomeen ‘vis’ verrassende aspecten tussen ernst en grap, groot en minuscuul.

Er is gezocht naar spannende invalshoeken, zodat er een afwisselende tentoonstelling is ontstaan.

Van 29 april t/m 20 juni 2019
Iedereen is van harte welkom bij deze expositie die gehouden wordt van 29 april t/m 20 juni 2019. De expositie ‘Doodgewoon Vissen’ kunt u bekijken tijdens openingsuren in de publiekshal van het Stadhuis, Stationsplein 48 te Beverwijk.
Het Lucasgilde
Het Lucasgilde Beverwijk bestaat al sinds 1947 en is actief als teken- en schildervereniging voor de amateur kunstenaar. Het Lucasgilde biedt leden een plek voor creatieve ontwikkeling op het gebied van alle technieken betreffende tekenen en schilderen. Een vereniging voor jong en oud, voor de beginner en de gevorderde. De leden kunnen op vier dagdelen in het atelier van het Lucasgilde terecht, waarbij plezier in het maken voorop staat. Elk van de vier dagdelen (ochtend, middag of avond) heeft een artistiek begeleider, een professionele kunstenaar, die de leden begeleidt en stimuleert bij het uitoefenen van hun hobby. Het atelier bevindt zich in het Centrum voor de Kunsten, Kerkplein 3 in Beverwijk. Regelmatig worden er werken van het Lucasgilde geëxposeerd. Zo exposeert het Lucasgilde elk jaar in de Grote Kerk te Beverwijk en heeft zij exposities gehad in de Golfclub Heemskerk en in bibliotheken.

Iedereen die belangstelling heeft, kan kennismaken met de vereniging door gratis twee keer met een dagdeel mee te doen. De vereniging organiseert ook workshops voor leden en niet-leden. Daarbij is belangrijk te weten dat op elk niveau kan worden deelgenomen aan de verschillende teken- en schilderactiviteiten.

Meer informatie is te vinden op de website www.lucasgildebeverwijk.nl en https://www.facebook.com/lucasgildebeverwijk.

Reacties