Gekte rond Dutch Grand Prix gaat los: Hotels in Zandvoort nu al volgeboekt

Foto: Charles Duijff

Hoewel naar alle waarschijnlijkheid morgen pas officieel bevestigd wordt dat de Formule 1 vanaf volgend jaar terugkeert naar Zandvoort, nemen vele racefans alvast een voorschot op het nieuws: bijna alle hotelkamers zitten al vol. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Het nieuwsmedium kwam tot die conclusie na een inventarisatie bij de reissites trivago en booking.com. Alle hotels blijken zijn al compleet volgeboekt.

Alleen de lange weekenden (donderdag tot en met maandag) leveren nog wat vrije kamers of appartementen op. Daarvoor moet de bezoeker wel héél diep in de buidel tasten: de racefans betalen dan voor het goedkoopste verblijf ‘slechts’ 2.300 euro, maar kunnen voor appartement Strandzicht Zandvoort een slordige 12.500 euro neertellen voordat ze zeker zijn van een verblijf aan de kustplaats. Ter vergelijking: doorgaans betaal je ‘maar’ zo’n 1.000 euro voor een weekendje in het appartement.

Max Verstappen komt… maar hoe komt ’t publiek bij max Verstappen ?
Het ligt voor de hand dat de vraag naar hotelkamers en andere overnachtingsgelegenheden zich als een inktvlek zal uitbreiden over de hele regio IJmond en Kennemerland. Daarbij zal de bereikbaarheid vanaf de naburige gemeenten een belangrijke rol gaan spelen. Over die bereikbaarheid was vandaag al het nodige te doen, doordat Prorail en de NS aangaven dat de treinverbinding van en naar Zandvoort op dit moment beperkt is tot maximaal zes treinen per uur. Voor een weekend met Formule 1 verwacht de NS dat een uitbreiding naar 12 treinen per uur nodig is. Daarmee zou de  NS per uur gemiddeld tussen de 12.500 en 15.000 bezoekers naar Zandvoort aan Zee kunnen brengen. Maar om dat te bereiken zullen er nog de nodige aanpassingen aan het spoor moeten plaatsvinden. Om dat binnen één jaar te realiseren lijkt op z’n minst een forse uitdaging.

Hoe men denkt de vraag naar overnachtingen en het vervoer van en naar Zandvoort te gaan organiseren? Wellicht horen we morgen meer, want ongetwijfeld is daar door de organisatoren en lokale overheden van de omliggende gemeenten al over nagedacht. Hoe dan ook… na 35 jaar staat Nederland met Zandvoort letterlijk weer helemaal op de kalender… de Formule 1-kalender, wel te verstaan.

Reacties