Column van de Dag: Veilig slapen

Foto: Evert-Jan Woudsma

Een nieuwe column voor Nieuws.nl van Evert-Jan Woudsma over de veiligste slaapplaats van het Icarusblauwtje: een grasspriet.

Veilig slapen (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Het is niet iets waar je dagelijks aan denkt of je zorgen om maakt, maar dieren slapen ook. Of dat dezelfde soort slaap is die wij kennen valt te betwijfelen. Want juist als je slaapt ben je uiterst kwetsbaar voor je vijanden. Een heel mooi blauw vlindertje heeft hier een oplossing voor bedacht.

Ik heb het over het Icarusblauwtje, een kleine blauwe vlinder die je nu volop tegen kan komen. Het is samen met het Boomblauwtje de meest algemene vlinder binnen deze groep. Het Icarusblauwtje kent twee zogeheten vliegperiodes, van eind mei tot begin juli en van eind juli tot soms wel ver in september.De blauwtjes hebben een voorkeur voor vlinderbloemigen. Een voorbeeld hiervan, die op dit moment bloeit, is de rolklaver. Dankzij een handige roltong kunnen deze vlinders makkelijk bij de lekkernij binnen in de bloem.  En na een warme dag met veel vlieguren is het goed om ’s avonds een veilige plek te zoeken voor de nachtrust.

En dat doen ze het liefst samen. Je kan verspreid over een paar vierkante meter tot wel 30 slapende Icarusblauwtjes aantreffen. Zorgvuldig uitgekozen grasstengels of helm dienen als slaapplaats. Voor vijanden als de muis of insecten etende vogels niet of nauwelijks te bereiken. Bij de geringste beweging onder aan de grasstengel zal het blauwtje opvliegen. En het zal een vogel niet lukken om te landen op deze grasstengel zonder het blauwtje wakker te maken. Veilig slapen, zodat ze de volgende ochtend weer verder kunnen gaan waar ze mee bezig waren.

Reacties