Bovengemiddeld veel drugs in Beverwijks rioolwater gemeente Beverwijk

Foto: Pixabay

Vooral hoge concentratie cocaïne; Alleen Amsterdam scoor hoger!

(bron: NH Nieuws)

Uit een analyse van het rioolwater in Beverwijk, Wijk aan Zee en omstreken blijkt dat er relatief veel cocaïne, cannabis en amfetamine wordt gebruikt. De gemeente maakt zich zorgen en gaat actie ondernemen.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksinstituut KWR en in opdracht van de gemeente, blijkt dat er drie soorten middelen in negatieve zin uitspringen: cannabis, cocaïne en methamfetamine zijn in hoge concentraties in het riool aangetroffen. Deze hoeveelheden zijn relatief hoger dan in zo’n achttien andere onderzochte gemeenten in Nederland.

Nuance
Vooral de concentratie cocaïne valt op: van de onderzochte gemeenten moet Beverwijk alleen Amsterdam voor laten gaan. De gemeente brengt wel een nuance aan, want hoewel de aangetroffen hoeveelheden zorgelijk zijn, zeggen de resultaten niets over de gebruikende populatie. “Zijn het enkelen die zwaar gebruiken, of juist veel mensen die een kleine hoeveelheid gebruiken? Zijn het volwassenen of jeugdigen?”, zo staat in het rapport.

Ondanks die nuance reageert verantwoordelijk wethouder Haydar Erol (GroenLinks) verrast op de uitkomst. “Ik ben niet verrast vanwege het feit dat er drugs worden aangetroffen, in heel Nederland wordt nu eenmaal drugs gebruikt”, vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws. “Maar ik ben wel wel verrast door de grote hoeveelheden. Dat verbaast me en verontrust me. We gaan zeker maatregelen nemen.”

Klik HIER voor de reportage van mediapartner NH nieuws met interview met GroenLinks wethouder Haydar Erol

Reacties