Column van de Dag: Rupsje Nooitgenoeg

Foto: Evert-Jan Woudsma

Een nieuwe column voor Nieuws.nl van ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma over een kleine veelvraat die zich in deze tijd van het jaar helemaal uitleeft op de Koningskaars.

Rupsje Nooitgenoeg (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Ze bloeit volop. overal is ze zichtbaar, vooral op de zogenaamde ruderale plaatsen. Daar waar de bodem om welke reden dan ook open was. Als een ware pionier komt ze dan trots tevoorschijn. Een rozet vol met zachtgrijze en licht behaarde bladeren, en met een flinke penwortel die de opgeslagen energie vrijgeeft op het moment dat de plant wil gaan bloeien. In zeer korte tijd groeit er een stengel van soms wel twee meter uit, vol met prachtige zachte gele bloemen. De Koningskaars!En wat je op het eerste gezicht niet zou verwachten van deze statige plant: ze wordt gegeten! En wel door de rups van de Kuifvlinder. Maar voor deze keer zien we dat door de vingers, de rups is namelijk zo mooi dat ze alleen daardoor al dat heerlijke sappige blad verdient.

Van begin mei tot soms ver in juli zijn deze prachtige veelvraten aanwezig op de Koningskaars. Van afstand zie je de enorme door honger gedreven gaten in het blad al zitten. Duidelijk een teken dat de rups zich aan het volvreten is. Is ze daar eenmaal klaar mee dan gaat ze weer richting de bodem, alwaar ze zich als pop beschermt tegen de komend winter. Soms zelfs wel meerdere winters.

De vlinder die er vervolgens uit komt is voor velen van ons heel wat minder spectaculair en vliegt ’s nachts. Hierdoor is de kans om de vlinder te ontdekken zeer gering. Ik zou zeggen, geniet gewoon van de prachtige Koningskaars met haar toch wel koninklijke rups. Of lijkt ze toch meer op ‘rupsje nooit genoeg’?

Reacties