Zomervakantie komt ‘op stoom’ in gemaal Halfweg

Foto: Wim Meijer Fotografie

Op zondag 14 juli 2019, tijdens het eerste weekend van de zomervakantie, is het Stoomgemaal Halfweg geopend en draait de stoommachine weer op volle toeren.

Proef zelf de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo als vroeger in werking is: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water voort gestuwd door zes enorme schepraderen die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut uitslaan. Letterlijk binnen handbereik speelt  zich hier waterbeheer van weleer af. Hier kan jong en oud aan de weet komen welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de waterhuishouding van het waterschap Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van de Haarlemmermeer.Speciaal voor kinderen
De kinderen worden deze dag zeker niet vergeten: modelstoommachines, de ‘meterman’ die proefjes doet, de smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren.

De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten geven graag uitleg en beantwoorden de vragen. En als het weer het toelaat kan men op het terras aan het water even bijkomen en van het mooie uitzicht op de ringvaart van de Haarlemmermeer genieten.Met de trein tot voor de deur
Uniek  is ook dat dit stoomgemaal als enige een treinstation op steenworp afstand heeft. Vanaf de IJmond is Stoomgemaal Halfweg in een half uurtje met de trein bereikbaar. Vanaf Haarlem in een kwartiertje.

  • Openingstijden: Het museumstoomgemaal Halfweg is zondag  14 juli van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend. De stoommachine wordt om 11.30 uur opgestart en draait tot 16.00 uur.
  • Locatie: U vind ons Stoomgemaal Halfweg, Haarlemmermeerstraat 4, te Halfweg.
  • Meer informatie op: www.stoomgemaalhalfweg.nl

Reacties