Woonopmaat plaatst zonnepanelen op circa tweeduizend woningen

Woonopmaat wil de komende anderhalf jaar ongeveer tweeduizend woningen van zonnepanelen voorzien. Daarom organiseerde Woonopmaat woensdag 19 juni een informatiemiddag voor belangstellenden die advies konden inwinnen bij vertegenwoordigers van Woonopmaat, Energie in Huis en coaches van het huurdersplatform.

Op 1 mei 2019 is Woonopmaat gestart met het stapsgewijs benaderen van de huurders van de ruim tweeduizend woningen en is de plaatsing van de eerste panelen inmiddels een feit.

Niels Bartels, CEO Energie in Huis: “Niet alle daken zijn geschikt, als het dak in de schaduw ligt of op de noordkant, leveren zonnepanelen niet genoeg op. Voor daken die van oost tot en met west gelegen zijn, is het interessant”.

Woonopmaat gaat uit van acht zonnepanelen per woning. Op de vraag of dat genoeg is om je energierekening naar nul te brengen zegt Bartels: “Dat hangt heel erg van je huishouden af. Of je alleen woont, met zijn tweeën of met zijn vieren of met zijn zessen. Als je met zijn zessen woont en de PlayStation staat altijd aan dan red je dat niet met acht zonnepanelen. Maar heel veel gezinnen halen de helft of tweederde van de stroomrekening af”.

De huurders betalen een vergoeding voor de acht panelen van € 17,17 per maand. “Hoe gaaf is het bewoners zonnepanelen aan te bieden met een aantrekkelijk aanbod waarbij de energielasten hopelijk naar beneden gaan”, zegt Sjoerd Hooftman, directeur Woonopmaat en vervolgt: “Hoe leuk is het als je de energiemeter op een zonnige dag zelfs achteruit ziet lopen? Dan ben je geld aan het verdienen”.

Er is veel belangstelling vanuit de bewoners is om zonnepanelen aan te schaffen, zegt Woonopmaat. “Blijkbaar doen we iets goed”, zegt Sjoerd Feenstra, manager vastgoed Woonopmaat. “Het wonen wordt steeds duurder, vooral vanwege de energienota.

Maar nog niet iedereen is over de streep: “We twijfelen nog”, zegt een bewoner, “we zijn al op leeftijd. Krijgen we de investering er nog uit? Mijn vrouw vooral, wat de kosten betreft. Dat speelt natuurlijk ook een rol, want we hebben alleen maar pensioen. Maar dit zal wel goedkoper worden. Denk ik…”. Op de vraag of hij vandaag direct beslist zegt hij met een grijns: “Wat ik hier opsteek neem ik mee naar huis, want daar moet ik verantwoording afleggen. Ik ben wel achtenvijftig jaar getrouwd, maar ik heb nog niks te vertellen”.

IJmond Nieuws maakte een reportage van deze informatiemiddag.