Formule 1 over de rug van de rugstreeppad

Foto: Wikipedia - Bernard Dupont

Duinbehoud in actie tegen circuit Zandvoort vanwege ‘ernstige verstoring van de natuur’; rust- en voortplantingsgebied rugstreeppad en zandhagedis verstoord.

(bron: NH Nieuws)

Inmiddels weten we waar we aan toe zijn: de Dutch Grand Prix op Zandvoort wordt op 3 mei 2020 verreden. Heel autosportminnend Nederland is blij. Die blijdschap wordt echter niet gedeeld door de Stichting Duinbehoud. Die  maakt bezwaar bij de provincie Noord-Holland vanwege aanpassingen die het circuit van Zandvoort wil doorvoeren om de Formule 1 mogelijk te maken. Die zullen de natuur ernstig verstoren, stelt de stichting.

Voor de terugkeer van de Formule 1 naar het Zandvoortse circuit in mei 2020 is een herinrichting nodig en dat brengt werkzaamheden met zich mee zoals het afgraven van zand, asfalteren,  neerzetten van tijdelijke tribunes, aanleggen en verbreden van paden en maken van tunnels.

Deze werkzaamheden zou het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis ernstig worden verstoord, met name de rustplaatsen en plekken waar de beesten zich voortplanten. Toch heeft de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord ontheffing verleend. En dat is een doorn in het oog van de Stichting Duinbehoud.

“Het circuit presenteert de plannen als kleine aanpassingen, maar het zijn forse maatregelen die de natuur ernstig zullen bedreigen. Een deel van deze werkzaamheden is in strijd met de voorschriften in het bestemmingsplan en met eerder afgegeven natuur- en milieuvergunningen”, zo stelt de Stichting.

Volgens de stichting wordt ook het naastgelegen Natura 2000-gebied door de werkzaamheden aangetast. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

De afgegeven ontheffing geldt vanaf nu tot en met 30 april 2020. Tegen de ontheffing kan gedurende de komende zes weken bezwaar worden gemaakt.

Reacties