Nog net geen herfst in Amsterdamse Waterleidingduinen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Nog even en dan gaat ’t los op het 3400 hectare grote duingebied tussen Zandvoort, Aerdenhout, Overveen, De Zilk en Noordwijk. Een explosie van herfstkleuren en natuurlijk… de bronstijd.

Discussies bij de vleet: Meer… of minder damherten, wel of geen Formule 1, wel of geen Duinpolderweg. Welnu, los van alle discussies en gewoon even terug naar het moment van vandaag: stap even uit de auto of van de fiets. Stap eens even, gewoon met de eigen ‘benenwagen’,  de Amsterdamse Waterleidingduinen in. Dat kan op vier verschillende plekken:

  • bij Panneland in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
  • bij De Oase in Vogelenzang: Eerste Leijweg 2; hier bevindt zich het bezoekerscentrum De Oranjekom
  • aan de Zandvoortselaan in Zandvoort: Zandvoortselaan 13e mannetjes-damherten worden wel onrustig en beginnen zichzelf al w0
  • In De Zilk aan de Joppeweg 1

De Amsterdamse Waterleidingduinen is met 3400 hectare een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland. Sinds 1853 wordt er water gewonnen, waarmee het het oudste waterwingebied van Nederland is. Daarbij is het de thuishaven voor de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Daar kun je overigens verschillend over denken. Natuurlijk is het een mooi en bijna vertederende aanblik: al die ‘Bambi’s’ zo benaderbaar en toch in de vrije natuur. Alleen… het zijn er wel een beetje veel.Inmiddels is men begonnen met het afschieten om de populatie tot een verantwoord niveau terug te brengen. Noodzakelijk, omdat de natuurlijke balans inmiddels zoek is. Alleen… die damherten zitten ook niet stil! En dat zal de komende maand merkbaar zijn. September/oktober betekent namelijk weer ‘bronstijd’. Een actieve periode die stáát voor een omvangrijk nageslacht, tot ver in de omtrek herkenbaar door het burlen van de mannetjesherten.Op dit moment is het nog vrij rustig. De mannetjes-damherten worden inmiddels wel wat onrustig maar noem het nog maar de ‘stilte voor de storm’. En dat betekent dat de aandacht voor de natuurfotograaf nog even uitgaat naar de wat subtielere uitingen van de natuur zoals bijgaande foto’s van Nieuws.nl-redacteur/fotograaf Wim Meijer bewijzen.

Reacties