De vierde foto van Stadsfotograaf Esther van Aalderen

Foto: Esther van Aalderen

In opdracht van ISOO en stichting Kunst & Cultuur Beverwijk fotografeert Beverwijks Stadsfotograaf dit jaar alle tien wijken van Beverwijk. Vandaag haar vierde foto: Pionieren in de Broekpolder

In haar ijver om Beverwijk binnen één jaar vast te leggen in tien portretten, is stadsfotograaf Esther van Aalderen nu in de Broekpolder beland. Het is de vierde wijk die zij voor ons fotografeert. Esther ‘schoot’ ‘m vanaf de Laan der Nederlanden en het viaduct dat bewoners als door een poort naar de Broekpolder leidt. Alsof je naar een afzonderlijke gemeente vertrekt.

En dat is ook wel een beetje zo, want de Broekpolder is echt het ‘buitengebied’ van Beverwijk en Heemskerk. De eerste bebouwing in deze relatief nieuwe wijk dateert van 2001. De wijk, middenin de polder, was toen zo onaf en zo onmetelijk dat de eerste bewoners zich een beetje pioniers moeten hebben gevoeld. Weinig tot geen voorzieningen, veel opwaaiend zand, veel wind en geen enkele boom. Maar wel goed voor een vrij gevoel! Een beetje zoals de eerste bewoners van Meerestein, Oosterwijk en Zwaansmeer in de vijftiger jaren moeten hebben ervaren, toen hun wijk nieuw was. Alles moest toen anders en alles moest beter. Met meer ruimte op straat, meer groen en vooral meer variatie in de woningbouw. Net als nu in deze Broekpolder. Is het vanwege die gelijkenis dat deze foto van Esther sterk doet denken aan de fotografie uit de jaren vijftig? Zwart-wit, kraakhelder met klare lijnen, en véél lucht boven de stad. Lekker optimistisch!Stadsfotograaf Esther van Aalderen legt deze stad in al haar facetten vast. In opdracht van ISOO en stichting Kunst & Cultuur Beverwijk fotografeert zij dit jaar alle tien wijken van Beverwijk. Houd Beverwijk én Esther in de gaten!

Reacties