55+

Rode Kruis IJmond adviseert over veiligheid thuis

Foto: Rode Kruis IJmond

Jaarlijks vallen er meer slachtoffers vallen door ongelukken in en om het huis dan in het verkeer. Ongelukken met vaak onherstelbare lichamelijke schade en veroorzaakt door vaak heel gewone dingen, zoals losliggende vloerkleden of bijzettafeltjes.

Om die reden geven de goed opgeleide Rode Kruis-vrijwilligers voorlichting over veiligheid in en om het huis aan een ieder die daar belangstelling voor heeft. Dit gebeurt door het afleggen van huisbezoeken waarbij een vragenlijst (veiligheidscheck) wordt langsgelopen. Deze huisbezoeken zijn gratis. Soms gaat het over simpele tips en aanpassingen waarvan men zich vaak niet bewust is.

Wat komt er aan bod tijdens de veiligheidscheck? Het gaat over de risico’s van vallen (denk aan kleedjes en kabels), brand (denk aan rookmelders) en inbraak (denk aan goede sloten), babbeltrucs en internetmisbruik. Op basis van de check wordt een (vrijblijvend) advies gemaakt om veilig te kunnen wonen. De vrijwilliger van Rode Kruis bespreekt daarna hoe de aandachtspunten uit het advies kunnen worden opgepakt. In een tweede gesprek wordt nagegaan of het gelukt is de oplossingen te realiseren en of er verdere ondersteuning nodig is.

Kent u iemand of wilt u zelf wel wat tips en adviezen over veiligheid in en om het huis? Dan kunt u contact opnemen met het Rode Kruis IJmond, Erik Hartendorf, [email protected].  Zie ook: www.rodekruisijmond.nl.

Reacties