TV-debuut van ‘The King op Pop’ vandaag 50 jaar geleden!

Foto: Wikipedia

Vandaag 50 jaar geleden, op 18 oktober 1969,  maakte The Jackson 5, met een hoofdrol voor de 11-jarige Michael, hun debuut op de Amerikaanse televisie. Dit gebeurde in de wekelijkse TV-show ‘The Hollywood Palace’ met als gastvrouw Diana Ross. Het vormde het wervelende begin van een bewogen leven in de spotlights van ‘The King of Pop’

(tekst: Wim Meijer)

Eerst bij ABC
Het moet zeker een beetje hebben gestoken bij Ed Sullivan, de grote man van de entertainmentdivisie van CBS Television. Hij was het tenslotte geweest die steeds de springplank was voor grote namen uit de muziekwereld zoals The Beatles, The Rollin’ Stones en heel veel anderen.

Dat uitgerekend concurrent ABC er vandoor moest gaan met de primeur van het eerste tv-optreden van The Jackson 5, met vooral het vertederende, maar weergaloos goed zingende en swingende supertalentje Michael, moet voor Sullivan moeilijk te verteren zijn geweest.

Legendarische Hollywood Palace
Dat de uitzending van Hollywood Palace van 18 oktober 1969 een legendarische werd had met wee dingen te maken: allereerst natuurlijk met het debuut van The Jackson 5, maar ook met het feit dat het voor Diana Ross, de gastvrouw van die avond, meteen een van haar laatste optredens zou zijn samen met de Supremes. Vanaf januari 1970 startte Diana Ross haar succesvolle solocarrière.

Bij Ed Sullivan
Het optreden van Michael Jackson en zijn broers, waarbij ze de nummers ‘I Want You Back’ en een korte medley met ‘Can You Remember’ zongen maakte grote indruk. Zo groot, dat toch ook Ed Sullivan niet achter kon blijven. Op 14 december, een kleine twee maanden na het debuut bij Hollywood Palace, kreeg de Jackson 5, onder leiding van de jonge Michael, alle kijkers van The Ed Sullivan Show aan de voeten met onder andere een waanzinnige uitvoering van ‘Who’s Loving You’

Reacties