Telstar: in competitie goed op stoom, en nu alleen nog even Ajax oprollen!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Telstar heeft gisteren in de loting voor de twee speelronde voor de eerste divisie TOTO KNVB-bekertoernooi de hoofdprijs getrokken: huidige bekerwinnaar en landskampioen Ajax komt in december in Velsen op bezoek.

Voetbalminnend Velsen beleeft gouden tijden. Na aanvankelijk een wat twijfelachtige start zijn de Witte leeuwen onder aanvoering van Andries Jonker flink op stoom gekomen. Na de winst van afgelopen vrijdagavond op Jong Utrecht staan de Velsenaren inmiddels op de 7e plaats in de Keuken Kampioen Divisie op 7 punten van koplopers Cambuur en De Graafschap. Ook werd de tweede ronde bereikt in het TOTO KNVB-bekertoernooi ten koste van het Haarlemse HFC. Dat de winnende goal pas drie minuten in blessuretijd viel maakte het geluk van de Velsenaren er niet minder om.

En nu, in de tweede ronde van datzelfde bekertoernooi wordt ’t echt serieus. Dat bleek gisteravond toen Ajax als volgende opponent van de Witte leeuwen uit de koker rolde. Een loting waarvan je alles kunt vinden: Jammer! Liever een zwakkere tegenstander en daarmee een grotere kans om verder te bekeren of… Super! Dit kan een echte happening worden in het Rabobank IJmond Stadion, want de Velsenaren hebben het voordeel dat ze de wedstrijd thuis mogen spelen.

Resultaten uit het verleden…
Op basis van cijfers uit het verleden lijken de kansen van Telstar tegen Ajax uiterst bescheiden. De twee ploegen ontmoetten elkaar in het verleden 14 keer. Daarvan werd slechts twee keer door Telstar gewonnen. De eerste keer gebeurde dat in seizoen 1964-1965 toen de Amsterdammers op eigen veld met 2-0 werden geklopt. De tweede en tevens laatste overwinning van de Witte leeuwen op Ajax dateert inmiddels van 45 jaar geleden toen Ajax in 1974 met 2-1 in Velsen onderuit ging.

Ajax onaantastbaar?
Het Ajax van nu, goed presterend in de Champions Leaque en vrijwel onaantastbaar in de Eredivisie lijkt op het eerste gezicht een vrij onneembare horde. Toch kan het volle programma van de Amsterdammers op topniveau ook een keer zorgen voor onderschatting of gebrek aan concentratie. Twee weken geleden was dat bijvoorbeeld het geval tijdens de competitiewedstrijd van Ajax tegen RKC Waalwijk toen de Amsterdammers maar ternauwernood aan puntenverlies ontkwamen.

Die tent moet vol!
Hoe de wedstrijd tegen Ajax ook mag verlopen, dat Telstar al bij voorbaat een soort van winnaar is daar kan niemand omheen. Twee seizoenen geleden, toen Telstar onder trainer Mike Snoei ook sterk in de competitie meedraaide, was de grote slogan ‘Die tent moet vol’. De nacompetitie tegen De Graafschap was er toen voor nodig om het zover te krijgen. Dit jaar zal men in Velsen niet zo lang hoeven wachten, want reken maar: ‘Die tent is vol!” straks op 17, 18 of 19 december. De definitieve datum volgt snel.

Hieronder de complete loting:

Reacties