Mantelzorgerswaardering verschilt per gemeente

Foto: Pixabay

Van 200 euro cash tot tegoedbon van 25 euro… alleen gaat die vergelijking soms niet helemaal op.

(bron: NH Nieuws)

NOORD-HOLLAND – De meeste mantelzorgers kunnen in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg een mooie waardering van hun gemeente verwachten. Maar hoe groot die waardering uitvalt, verschilt nogal.  Zo krijgt een mantelzorger uit Alkmaar 200 euro cash en moeten ze in Velsen, Beverwijk en Heemskerk doen met een tegoedbon van 25 euro! Hoewel…

Bovenstaande blijkt uit een onderzoek van Mantelzorg NL. De organisatie speurde het internet af, op zoek naar de waardering per gemeente. In Noord-Holland geven Alkmaar en Heerhugowaard de mantelzorgers in hun gemeente het hoogste geldbedrag, namelijk 200 euro. In Haarlem en Zandvoort krijgen mantelzorgers daarentegen helemaal niks. Beide gemeenten hebben de vergoeding afgeschaft en scharen zich daarmee bij de andere 76 gemeenten die niet (meer) doen aan mantelzorgwaardering in deze vorm.

Kijken we puur naar de IJmondgemeenten dan zien we ook daar opvallende verschillen. Zo ontvangen mantelzorgers in Castricum en Uitgeest een cadeaubon van 100 euro, terwijl de cadeaubon in Velsen, Beverwijk en Heemskerk een bedrag van 25 euro vermeldt.

Waardering zelf aanvragen
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om mantelzorgers te waarderen. In welke mate ze dat dan weer doen, mogen ze zelf bepalen.  Mantelzorgers moeten de waardering overigens zelf aanvragen bij de gemeente. Dat blijkt bij de ene gemeente makkelijker te zijn dan bij de andere. De informatievoorziening van één op de vijf gemeenten bestempelt Mantelzorg NL als ‘gebrekkig’. De aanvraagprocedure zou zo ingewikkeld en onduidelijk zijn dat je als mantelzorger ontmoedigd zou worden.

Overigens is het goed om even verder te kijken dan uitsluitend naar die wettelijk verplichte mantelzorgwaardering. Gemeenten organiseren vaak mooie evenementen speciaal voor mantelzorgers, die vaak een meer voelbare waardering inhouden dan een cadeaubon. Voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het Kerstdiner voor senioren en Mantelzorgers dat al 15 jaar lang wordt georganiseerd door de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

Reacties